bankihitel.hu logó Gyorshitel saját autóra
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Autó vásárlás hitelre

Titulus: Autóhitel
Tel: 06 (70) 60 89 363

Ha autóvásárláson törjük a fejünket, sokan elgondolkozunk rajta, hogy merjünk-e autóhitelt felvenni, vagy jobb döntés várni még egy kicsit, amíg esetleg készpénzért is tudunk vásárolni. Autóhitel a szó szoros, finanszírozási konstrukciót takaró értelmében nem érhető el a jelenlegi szabályozás mellett: jelenleg csak lízingelni lehet; a köznyelvben való elterjedtsége okán mi tovább használjuk a kifejezést, de ezúton hívjuk fel figyelmét, hogy jelenleg csak a lízing termék érhető el.

Ha használt és új gépjármű egyaránt szóba jöhet, azt azért vegyük figyelembe, hogy a futamidő végén az autó legfeljebb 15 éves lehet. Mivel rengeteg a kérdés, amire választ kell adnunk, mielőtt beadnánk a hiteligénylést, nem kerülhetjük el, hogy egy kicsit beleássuk magunkat a témába...

Aki autóhitelt tervez felvenni, igénylés előtt sok mindent át kell gondolnia, hogy biztosan a legmegfelelőbb konstrukciót válassza. Például, hogy mekkora önerőt tud vállalni.

Kalkulátor

A futamidő 1 és 8 év között választható meg.

Igényelt hitelösszeg: forint
Évjárat: év /
Futamidő:
BAR (KHR)-lista?
Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátor által számított eredmény tájékoztató jellegű és ajánlattételnek nem minősül.

Ha viszont sürgősen szükségünk van egy gépjárműre, például, mert a munkánk vidékre szólít, sajnos nincs választási lehetőségünk.

Ebben az esetben alaposan át kell gondolnunk, mi az az összeg, amit ki tudunk gazdálkodni a költségvetésből úgy, hogy nem nulla forinttal zárjuk a hónapot. Hiszen egy kis vésztartaléknak mindenképp maradnia kell: nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy bármikor elromolhat a hűtő, vagy új télikabátra, cipőre lehet szükségünk. Mindezeket számításba véve érdemes meghatároznunk azt az összeget, amit az autóhitel törlesztésére szánunk havonta, és ennek megfelelően választanunk futamidőt. Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy egy kicsit magasabb törlesztőt is megengedhetünk magunknak, használjuk ki. Ne a lehető leghosszabb futamidőt válasszuk, hiszen ha például nyolc évre veszünk fel autó hitelt, és közben úgy alakul, hogy eladnánk a gépkocsit, vagy egy másikra cserélnénk, nem tudunk olyan jól túladni rajta, hiszen magából a vételárból még alig törlesztettünk, csak a kamatokat fizettük. Ha inkább a lízing mellett döntenénk, mert ahhoz kevesebb önerő is elég, figyelembe kell vennünk, hogy ebben az esetben a gépjármű a futamidő lejártáig finanszírozó tulajdonában marad, így nem adhatjuk el. Ha rövidebb futamidőt választunk, ez persze nem akkora probléma, hiszen biztosan hosszabb távra tervezünk az autóval, és nem szeretnénk egy-két év után lecserélni. Az autóhitelek világa elsőre bonyolultnak tűnhet, főként, ha egyáltalán nem értünk a pénzügyekhez, de ha rászánjuk az időt, és alaposan tájékozódunk vásárlás előtt, biztosan nem esünk az apró betűk csapdájába.

Aki autóhitelt tervez felvenni, igénylés előtt sok mindent át kell gondolnia, hogy biztosan a legmegfelelőbb konstrukciót válassza. Például, hogy mekkora önerőt tud vállalni. Ha szükségünk van az autóra, természetes, hogy hozzányúlunk a megtakarításunkhoz, azonban lehetőség szerint ne merítsük ki teljesen a családi kasszát, hagyjunk egy kis pénzmagot a váratlan kiadásokra is. Ha használt és új gépjármű egyaránt szóba jöhet, azt azért vegyük figyelembe, hogy a futamidő végén az autó legfeljebb 15 éves lehet, tehát például egy 9 éves kocsira felvett autóvásárlási hitelnél nem választhatunk 84 hónapos futamidőt.

Ettől eltekintve persze érdemes használtan vásárolnunk, hiszen a gazdasági válság a használtautó piacot is érintette, így nagyon jó árakat foghatunk ki. Ha egyedül nem tudunk kiigazodni az autóhitelek között, és nem tudjuk, melyik konstrukció lenne ideális a számunkra, kérhetünk segítséget is. A hitelügyintéző cégek munkatársa egy hitel kalkulátor kitöltése után felveszi velünk a kapcsolatot, és ajánl egy konstrukciót. Ha ez nem felel meg, választhatunk mást is, vagy akár keresgélhetünk tovább, a tanácsadás nem kerül semmibe. De ha már magunk kiválasztottuk a megfelelő autóvásárlási hitelt, és biztosak vagyunk a dolgunkban, akkor is igénybe vehetjük a segítséget, legalább a papírmunkától megkíméljük magunkat, hiszen azt is a szakemberek intézik, nekünk csak a szerződést kell aláírnunk a végén.

Manapság sokkal könnyebb új autóhoz jutni, mint például néhány évtizeddel ezelőtt. Egyrészt rengeteg a választék, mindenki megtalálja a saját stílusához illőt, elegánsat, sportosat vagy biztonságosat. Másrészt, elég betérni egy autószalonba vagy egy használtautó telepre, és máris vihetjük, amelyik megtetszik. Még csak az árával sem kell rendelkeznünk, hiszen autóvásárlási hitelt is felvehetünk. Itt viszont szembesülünk egy problémával, ugyanis maga a hiteligénylés egy átlagember számára elég bonyolult folyamatnak tűnhet, főleg, ha nem ért a pénzügyekhez, és még sosem volt szüksége hitelre, így nem tudja, hogyan zajlik ez az egész folyamat. Nem tudja, milyen esetekben jobb mégis a rövidebb futamidőt választani, mikor vágjunk bele minimális önerővel az autóvásárlásba, és mikor érdemesebb várni még egy kicsit. Az, hogy forint vagy euró alapú autóvásárlási hitel vegyünk-e fel, már nem kérdés, mert csak az előbbi érhető el; mekkora összeget igényeljünk stb.

Mivel rengeteg a kérdés, amire választ kell adnunk, mielőtt beadnánk a hiteligénylést, nem kerülhetjük el, hogy egy kicsit beleássuk magunkat a témába - vagy, ha erre nincs időnk és energiánk, egy hitelügyintéző cég segítségét kérjük. Az utóbbi jó döntés akkor is, ha attól félünk, hogy hozzá nem értésünk miatt az apró betűk csapdájába esünk. Szégyellnünk nem kell magunkat emiatt, hiszen senki sem érthet mindenhez. Ha úgy érezzük, egyedül nem tudnánk felelős döntést hozni a legmegfelelőbb konstrukciót illetően, forduljunk inkább egy közvetítőhöz, aki megtalálhatja számunkra az ideális autó hitelt. Ha rátaláltunk a megfelelő gépkocsira és a megfelelő hitelre, és még hitelképesnek is bizonyultunk, már nem választ el sok idő attól, hogy beülhessünk a választott kocsiba, és hazafurikázhassunk vele a szalonból vagy a telepről.

Biztos többen vannak olyanok, akiket a gazdasági válság miatt elbocsátottak munkahelyükről, és nagyon sokáig kellett keresgélniük, hogy újra munkát találjanak. A végén az ember kénytelen több dologban is alább adni, akár a fizetést, akár a munkaidőt vagy a helyet illetően. Míg kezdetben csak olyan állásokat fontolunk meg, ahol a cég székhelye viszonylag közel esik az otthonunkhoz, pár hónap sikertelen próbálkozás után már szinte bármit elvállalnánk, és az utazást sem bánnánk. Ha végre találunk egy számunkra megfelelő állást, ám az vidéken van, mi pedig Budapesten lakunk, sok esetben így is elvállaljuk. Ekkor azonban szembesülünk egy új problémával, név szerint, hogy hogy fogjuk megoldani az ingázást. Ha nem kapunk céges autót, vonaton pedig túl macerás lenne közlekedni, szükségünk lesz egy autóra. Mivel mindeddig nem volt állásunk, valószínűleg pénzünk sincs egy gépkocsira, így kénytelenek vagyunk autóhitelt felvenni.

Egy átlagember számára a hiteligénylés bonyolult folyamatnak tűnhet. Az igény benyújtása előtt több kérdésben is döntetnünk kell. Mekkora önerőt vállaljunk, maximális futamidőt kérjünk, vagy vállaljunk inkább egy kicsit magasabb havi részleteket, hogy ne kelljen még "nyugdíjas korunkban" is törlesztenünk. Használt vagy új autót vegyünk, ha használtat, mennyi időset… De egyik problémát sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hiszen jobb előre gondolkodni, mint akkor megbánni, hogy nem szántunk elég időt az autóhitel kiválasztására, amikor szembesülünk a túl magas törlesztőrészletekkel. Ha nem tudunk egyedül dönteni, vagy csak nincs időnk mindennek alaposan utánanézni, igénybe vehetjük egy hitelügyintéző cég segítségét is.