Banki Hitel Blog

pénzügyek, hitelek közérthetően

Autóvásárlás kölcsönből

augusztus14

Az Autóhitel Portál autóhitel ajánlata felhasználható vásárláshoz, már meglévő gépjármű behitelezéséhez, de élő finanszírozási szerződés kiváltásához is. Lényeges, hogy a már adott, kedvezőtlen feltételeket az Autóhitel Portál közreműködésével kedvezőbbre válthatja. Ugyanakkor megfontolandó, hogy nem érdemes-e eleve a kedvezőbb finanszírozás feltételeket választani az Autóhitel Portál által. Ahogy a piac minden más területen, úgy a finanszírozás területén is versenyre készteti a szereplőket. Az árverseny egyértelmű nyertesi a vásárlók, jelen esetben a leendő adósok. Az Autóhitel Portál igyekszik a lehető legkedvezőbb ajánlatokat kínálni, ezzel megelőzve minden más konkurens kínálatát.

A minimálisan felvehető hitelösszeg 500.000 Ft. 10 évesnél idősebb autóknál ez akár 400.000 Ft is lehet. Az önerő minimális összege HUF alapon csak 25%. A futamidő 1 és 8 év között választható meg az autóhitel kalkulátor megfelelő mezőjében.

A gépjármű korát és típusát tekintve további kedvezményekkel lehet számolni a finanszírozásban: 10 évesnél idősebb személyautó esetén autóhitel konstrukcióban a minimálisan igényelhető összeg 400.000 Ft, az Autóhitel Portál által közvetített autólízing esetén a minimálisan felvehető kölcsön 300.000 Ft. Ezáltal nem szorulnak ki a finanszírozásból (értéküknél fogva) a korosabb autók, illetve nem szükséges mindenképpen 500.000 Ft-nyi autóhitelt igényelni legalább, az ajánlat megengedi a kevesebb összeget is.

A maximális autóhitel összeg személyautók esetén, ha az új gépkocsi, s CASCO-t nem szeretne kötni az ügyfél: 5.000.000 Ft, használtautó esetén hasonlóan CASCO nélkül: 4.000.000 Ft a hitel minimális összege. CASCO biztosítás megkötése mellett ezek az összegek jócskán eltolódnak felfelé. Ennek egyszerű oka, hogy a CASCO biztosítás az ügyféltől független, további biztosítékként szolgál az autó mint fedezet esetleges elvesztése, ellopása, összetörése esetén is, ezért lehet magasabb a CASCÓ-s autóhitel összege. Részletes tájékoztatásért keressen fel bennünket telefonon, vagy küldjön részünkre kérdésével kitöltött űrlapot.

Egy-egy gépjármű hitel igénylésnél nem szükséges személy okmányai másolatát eljuttatni hozzánk, elég azok sorszámát, azonosító adatait megadnia, ezáltal is kedvezőbbé és gördülékenyebbé tettük az autóhitel bírálatának folyamatát.

Ha már kiválasztotta a megvásárolni kívánt autót, töltse ki fenti hitelkalkulátorunkat, hogy segíthessünk önnek a legmegfelelőbb konstrukció kiválasztásában! Az űrlap mezőinek kitöltése és elküldése után kollégáink kiszámolják, mekkora törlesztőrészletre számíthat. Így máris egy lépéssel közelebb kerül a céljához, azaz a választott autóhoz, hiszen, ha megfelel az összeg, munkatársunkkal el is kezdhetik megbeszélni a részleteket. De a kalkuláció nem jár semmilyen kötelezettséggel az ön számára. Tehát, ha nem felel meg ez az összeg, nyugodtan folytathatja tovább a keresgélést. A kalkuláció emellett teljesen ingyenes. Ha pedig az ajánlott konstrukció megfelel, annak végleges egyeztetése után el is indulhat az ügyintézés. Az ezzel járó papírmunkát kollégánk átvállalja öntől.

Családi csődvédelem VS magáncsőd

május13

Mi a különbség a családi csődvédelem és a magáncsőd között? Ez nem egy “mi a különbség” vicc, hanem komoly kérdés, hiszen a KDNP képviselője, a családi csődvédelem egyik élharcosa kijelentette: a családi csődvédelem “talán kicsit több is lesz, mint a magáncsőd”.

Ez a mondat a politikusi semmitmondás csimborasszója. A “talán” szó miatt később bármi megmagyarázható, az is, hogy a magáncsőd és a családi csődvédelem valójában tökéletesen ugyanaz. A magáncsőd intézményét szinte minden fejlett nyugati államban ismerik, családi csődvédelem azonban nincs máshol, csak nálunk, és valószínűleg Magyarországon is csak a KDNP néhány politikusának fejében. A magáncsőd és a családi csődvédelem közti különbség a retorikában rejlik. Mennyivel jobban hangzik az, hogy “bevezettük a családi csődvédelmet”, mint hogy “bevezettük a magáncsődöt”. Sajnos a retorikakormányzás korában már ilyesmire is figyelni kell – nem kifejezetten a KDNP-hez intézett szavak ezek, hiszen minden ország minden pártja hasonlóan kommunikál.

De, a lényegre térve: a magáncsőd azt jelenti, hogy egy magánszemély jelenti be a csődbe menését, nem egy cég. Cégek esetén tiszta a képlet: a cég csődöt jelent, mire felügyeleti biztost vagy valamiféle gondnokot jelölnek ki hozzá, aki eltakarítja a romokat: amit lehet, elad, a kiadásokat drasztikusan lefaragja, és megpróbálja kártalanítani (vagy legalább kártéríteni) mindazokat, akiknek a csődbe jutott cég nem fizetett. Magánszemélyek esetén a magáncsőd szinte szó szerint ugyanez, természetesen kisebb léptékben. A csődöt kérő személyhez kirendelnek egy gondnokot, aki átnézi a csődöt jelentő kiadásait. A nem létszükségletű ingóságokat és ingatlanokat pénzzé teszi, a kiadásokat alaposan lefaragja (“átstrukturálja”), és az így megmarad, illetve felgyülemlő pénzzel az adós már elkezdheti fizetni az addig ki nem fizetett hiteltörlesztést vagy éppen sárga csekkeket. A magáncsőd annyival több és jobb, mint a céges csőd, hogy általában happy enddel végződik. Az adós a tartozása egy részét kifizeti, a hitelezője pedig elengedi a maradékot.

Jól jönne egy autó?

november4

Előbb vagy utóbb a legtöbb ember életében elérkezik a pont, amikor alaposan fontolóra veszi, hogy milyen jól is jönne egy autó. Akár a munkához vagy munkába járáshoz kell, akár a család utazásához. Talán már többünkkel is előfordult, hogy egy-egy nagyobb hétvégi bevásárlás során mekkora problémát jelent, ha autó híján nekünk kell a csomagokat hazaszállítanunk a boltból, arról nem is beszélve, hogy nem feltétlenül tudunk mindent egy helyen megvenni, és a sok csomaggal igen nehézkes a közlekedés. Mint Európában mindenütt máshol, Magyarországon is nagyon drága a tömegközlekedés. Természetesen egy autó fenntartása sem két forintba kerül, viszont egy autó számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, például biztos, hogy reggel fel fogunk férni rá, lesz benne fűtés, háztól házig fog vinni bennünket, nem kell várakoznunk, bármikor elindulhatunk stb.

A mai modern gépjárművek gyártása során elsődleges innovációs szempont az alacsony fogyasztás megvalósítása, így nem csak a környezetünket, hanem a pénztárcánkat is kímélhetjük. Persze ezeknek az automobiloknak az ára sokszor igen borsos, de azért meg lehet találni közöttük is a közepes árkategóriás példányokat. Akinek van türelme hozzá végezhet egy kalkulációt, hogy a befektetett pénze mennyi időn belül térülne meg, ha kevesebb vagy bioüzemanyaggal, esetleg gázzal működő gépjárművet vásárol, és akkor még nem is említettük a hibrid meghajtású gépkocsikat.

Szükséges-e az okmányirodai ügyintézés?

december22

Vajon szükséges e az okmányirodai ügyintézés? Kérdeztem ezt magamtól akkor, amikor eladtam életem első, gyönyörűséges, bár 10 éves Opel Astráját. Sajnos be kell, hogy valljam, azt mondtam, hogy NEM. Minek is lenne rá szükségem, hiszen a kereskedés, aki által eladtam, azt ígérte – bizonyos plusz pénz reményében persze – hogy mindent intéz helyettem, az eladást és az átírást is.

Ebben a hitben éldegéltem hónapokon keresztül, mikor is megkaptam azt a felszólítást, ami megpecsételte további heteim és érzelmeim alakulását. A felszólítás nem volt más, mint hogy gyorshajtás miatt eljárást indítottak ellenem. Ez önmagában talán nem is jelentett volna olyan nagy ügyet, csak a probléma az volt, hogy a hatóságok szerint a már 4 hónapja eladott Opel Astrámmal hajtottam gyorsan 1 hónappal ezelőtt. Ez ugye az Önök számára is hihetetlen? Ennek tükrében még aznap meglátogattam a legközelebbi okmányirodát az adás-vételi szerződésemmel. Itt ért a hidegzuhany, a gépjármű még mindig az én nevemen volt. Sem a kereskedés, sem az új tulaj nem tartott igényt arra, hogy bejelentsék a tulajdonosváltást és ezzel együtt megkapják az új forgalmit és törzskönyvet. Az eltelt 4 hónap alatt az én nevemre szóló forgalmi engedéllyel használták az autót. A kedves hölgy szerint azonban én is hibáztam, mert az eladónak is bejelentési kötelezettsége van eladás esetén. Úgy a biztosító, mint a hatóságok felé. A büntetést sajnos nekem kellett kifizetnem plusz még a másik bírságot is, amiért nem történt meg az átírás az adás-vételtől számított 15 napon belül. Dühömben próbáltam elégtételt venni a kereskedéstől, de az ügyintéző, aki akkor segített nekem, már természetesen nem dolgozott ott, simliskedett és ezért megváltak tőle. Mindig tanul az ember, csak az okos a más kárán.

Online pénztárgép: van kiskapu?

augusztus15

Sok vállalkozónak megérheti, ha nyugta adás helyett számlát állít ki a vásárlónak, ekkor ugyanis egy olcsó számlázó program kiválthatja az online pénztárgépet, amit ugye, szeptembertől kötelező használni a kereskedéseknek. Az online adatkapcsolatra képes pénztárgépek bevezetésének indulási dátuma, tehát ez év szeptember elseje. Augusztus 31-ig van lehetőség lecserélni a régi, hagyományos pénztárgépeket az online gépekre.

Az átmenet, mint ahogy vártuk, nem zökkenőmentes, mivel a beszerezhető online gépek forgalmazásának engedélyei szinte az utolsó pillanatban lettek meg és még a lista sem teljes; hiszen vannak olyan forgalmazók és pénztárgépek is, amelyek még mindig várnak az engedélyekre. Azonban, ahhoz hogy az újonnan bevezetett rendszer, a hozzá fűzött adó- és gazdaságpolitikai célkitűzéseket sikeresen tudja hozni, úgy nagy valószínűsítéssel szeptember 1-től a NAV ellenőrei is megkezdik a munkájukat. Elképzelhető, hogy nem feltétlen kötelező minden érintettnek, a drága online pénztárgépeket beszereznie. Sokan abban gondolkodnak, hogy élnek az áfatörvény adta lehetőséggel, miszerint minden adóalany, köteles a törvény rendelkezéseinek megfelelő bizonylatot kiállítani, az általa folytatott gazdasági eseményről. Tehát az adóalany köteles a termék értékesítéséről, vagy szolgáltatás nyújtásáról számlát kibocsátani, a termék beszerzője részére, vagy a szolgáltatás igénybevevője részére. Abban az esetben, ha a szolgáltatás igénybevevője, vagy a termék beszerzője, az ellenérték adót is tartalmazó összegét készpénzzel megtéríti, és nem kéri a számlát az adóalanytól, akkor az adóalany mentesül a számla-kibocsátási kötelezettség alól. Viszont így köteles a nyugta kibocsájtásáról gondoskodni. Ennek értelmében a törvényi előírások alapján tehát az adóalany, nyugta helyett, számlát is kiállíthat. Így az adóalany mentesül a nyugta-, (a külön jogszabályban előírt gépi kiállítású nyugta) kibocsátásának kötelezettsége alól. A gazdálkodóban így felmerül, hogy sokkal inkább megéri a nyugtaadás helyett a számlakibocsátás mellett dönteni és az új drága adatkapcsolatra is alkalmas pénztárgép helyett egy olcsó számítógépet és számlázó programot beszereznie a határidőre. Egy egyedi ügyben, a bírósági ítélet jogerősen, a kereseti kérelemnek helyt adva az adóhatóság érvelését elutasította és megerősítette. Az adózó akkor is dönthet számla kibocsátásáról, nyugta kibocsátása helyett, ha egyébként rendelkezik pénztárgéppel. Az adóhatóság azzal érvelt, hogy a pénztárgéppel rendelkező adózók esetében a gépi nyugta adása kötelező, amely kötelezettség a számítógéppel előállított számla előállításával, nem váltható ki. Ezen kívül azt is megemlítette, hogy az adózó nem minden estben állíthat ki számlát a vásárlás, hanem csak a vevő kérésére. Sok kereskedésnek nem biztos, hogy megérné, csak számlát adni, mivel a nagy forgalom, vagy az üzlet jellege miatt a tömeges számlakibocsátás nem kimondottan lenne megoldható. Az adóhatóságtól mindenesetre várhatóak a bírságolások. Vajon lesz-e az adóalanyoknak döntési szabadsága, arról, hogy számlát adjon, avagy nyugtát, mely utóbbihoz elengedhetetlen a pénztárgépek cseréje. Illetve az online pénztárgépek beszerzése vajon kötelező még akkor is, ha azzal egyébként nem kell majd semmilyen forgalmat regisztrálni?

A kasszánál mobiltelefonnal fizetni…

augusztus8

Július végén, megkésve, de elindult a három hazai mobilszolgáltató. Az OTP Bank és a SuperShop által kitalált eszköz, a MobilTárca, ezzel az okostelefonok SIM-kártyájába fog települni a bankkártyánk. Fél éven át csak néhány ezer kiválasztott tesztelő tudja használni, azért, hogy kiszűrjék a hibákat. Az első tapasztalatok: A tesztek többsége rutinfeladat.

Nyomkodunk egy készüléket, és leírjuk, hogy mi történt. De az okostelefonba épített pénztárca kipróbálása nem olyan egyszerű feladat, mint gondolnánk. Ez egy olyan rendszer, ami a telefonba integrálja a bankkártyánkat, majd amikor a pénztárnál fizetnénk, nem a plasztiklapot adjuk az eladó kezébe, hanem mi saját magunk odatartjuk a telefont a banki terminálhoz, és a megfelelő alkalmazásban tárolt kártyánkról veszi majd le a pénzünket. Egyik üzletben egy lakossági tesztelés történt. A mobillal ügyködve, vette a lapot a Spar pénztárosnője viszonylag gyorsan. Neki ugye mindegy volt, hogy mivel fizet az ember, ha átmegy a tranzakció. Persze, várhatóan, nem működött. Úgy egy percig próbálták a mobilt úgy helyezni a leolvasóhoz, hogy létre jöjjön a kapcsolat. Végül is sikerült. SuperShop kártya tulajdonos révén, akár újabb ügyködés veheti kezdetét, a gép hibaüzenetet dobhat. Így is történt az illető inkább lemondott a kedvezménypontokról, és nem várta meg, hogy mi lett volna az ezzel kapcsolatos helyes beállítás. A pénztáros mindenesetre élvezte a mutatványt. „Micsoda ötlet! Még soha nem láttam ilyet, nagyon izgalmas!” Egészen más élmény, egy másik üzletben a Széna téri Starbucksban, ahol a POS-terminál rögtön és hiba nélkül elfogadta a mobillal használt bankkártyát, amit a felszolgáló teljes közönnyel fogadott. Ezen kívül egy budafoki CBA-ban is teszteltek, mivel nemrég újították fel, elképzelhető volt ott egy csúcstechnikás kassza. De sajnos ott még az sem volt feltüntetve, hogy egyáltalán kártyákat elfogadnak-e, természetesen az sem, hogy van-e PayPass-kompatibilis terminál, így maradt a régimódi plasztikkártyával való fizetés. Egyetlen hét tapasztalatai alapján nem vonható le messzemenő következtetés a mobiltárca későbbiekben várható sikeréről, mert, hogy 6 hónapig tart a zártkörű teszt, éppen azért, hogy ezzel kiszűrjék a lehetséges hibákat. Azonban az már jól látszik, hogy a résztvevők közül mely szereplők tudják a legtöbb extra értéket a mobillal való vásárlásba beletenni. Sajnos még kevés helyen fogadják el Országszerte több mint tízezer helyen vásárolhatunk érintésmentes PayPass kártyával, ami elenyésző a több mint nyolcvanezer kártyaelfogadó helyhez képest. A telefonokra telepíthető MobilTárca szoftver menüjének mélyén egy mobilfizetési rendszer elfogadóhelyekről szóló cikket találunk, amelyben érdekes módon a sok fölösleges marketingszöveg között van némi hasznos információ is elrejtve. Az viszont már nem olvasható, hogy telepíthetünk a telefonunkra egy PayPass-kereső appot. Ehelyett, a szövegben egy link található, a Mastercard angol nyelvű weboldalára, és ott alapbeállítással az Egyesült Államokban kereshetünk elfogadóhelyeket. Még ha a kasszánál történt hibákon túl is vagyunk, akkor sem lehetünk elégedettek a kedvezménykártyás cég megoldásával, hisz itt is túlteng a marketingszöveg. Tehát mikor meg akarjuk nézni az egyenlegünket, először egy egész kijelzőn át csak a felesleges szöveget láthatjuk. Ezeket az információkat jobb lenne inkább áttenni a főmenüben egy különálló „segítség” menüpont alá, hogy a lényeg, az egyenleg lekérdezése gyors és kényelmes legyen számunkra.

« Régebbiek