bankihitel.hu logó Gyorshitel saját autóra
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Autólízing

Titulus: Autóhitel
Tel: 06 (70) 60 89 363

Amennyiben egyéni vállalkozóként vagy társas vállalkozás képviselőjeként vásároltunk gépkocsit részletre, eddig is csak az autólízing jöhetett számításba mint lehetőség, a hitel nem - magánemberként akármelyiket választhattuk a kettő közül, azonban 2014 márciusa óta magánszemélyek is csak lízingelhetnek.

Ennél a finanszírozási formánál kevesebb önerő is elegendő. Forint alapú lízingnél elég a gépjármű értékének húsz százalékát befizetnünk (ez hitel esetében huszonöt százalék volt). A zárt végű lízingnél a tulajdonjog-átruházás automatikusan megtörténik, a nyílt végűnél pedig a törlesztőrészleteket fizető fél dönthet, hogy kell-e neki az adott eszköz, és ha igen, a maradványérték megfizetésével megvásárolhatja.

Az autólízing többek közt abban különbözött a hiteltől, hogy amíg a futamidő le nem jár, és a lízingbe vevő ki nem fizette az utolsó törlesztőrészletet is, a gépjármű a finanszírozó tulajdona marad, így a vásárló nem rendelkezhet vele szabadon.

Autólízing törlesztőrészlet kalkulátor

A futamidő 1 és 8 év között választható meg.

Igényelt hitelösszeg: forint
Évjárat: év /
Futamidő:
BAR (KHR)-lista?
Felhívjuk figyelmét, hogy az autólízing kalkulátor által számított eredmény tájékoztató jellegű és ajánlattételnek nem minősül.

Használt és új autót egyaránt lízingelhetünk, csak arra kell figyelnünk, hogy használt autó vásárlásakor a gépjármű évjárata a futamidő lejártakor nem lehet több tizenöt évnél. Az autólízing és a hitel sokban hasonlít egymásra, hiszen például mindkettőnél beszélhetünk önerőről, törlesztőrészletekről és futamidőről.

Az alább leírt összehasonlítás teoretikus, hiszen jelenleg csak a lízing érhető el.

Mindkét finanszírozási formának vannak előnyei és hátrányai, így mielőtt választanánk, nézzük meg, speciálisan a mi helyzetünkben melyik lenne a jobb. Ha egyedül nem sikerül dűlőre jutnunk, nyugodtan vegyük igénybe egy hozzáértő segítségét, forduljunk egy hitelügyintéző céghez. Az autólízing egyik előnye, hogy a gépjármű kisebb önerővel is a miénk lehet, mint a hitel esetében lehetett volna. Forint alapú autólízingnél elég húsz százalék önerővel rendelkeznünk, míg ez a hitel esetében huszonöt százalék volt. Az autólízingnek persze "hátrányai" is vannak; hogy a teljes képet lássuk, ezzel is tisztában kell lennünk. A legfontosabb, hogy amíg hitel igénylésekor a gépjármű a szerződés aláírásától kezdve a saját tulajdonunknak számított, az autólízing esetében viszont a futamidő lejártáig a lízingcégé marad. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem használhatjuk arra, amire szeretnénk.

Gépjárművásárlásnál magánemberként korábban (2014 márciusig) választhattunk az autólízing és a hitel között. Ahhoz, hogy felelős döntést hozhassunk, természetesen tudnunk kellett, melyek a leglényegesebb különbségek. Első ránézésre nem sok van, hiszen a hitel és az autólízing esetében is beszélhettünk mind törlesztőrészletről, mind futamidőről, mind önerőről. A lízingnek alapjában két fő típusa van, az operatív és a pénzügyi lízing. Az operatív lízing esetében a lízingelt eszközt a törlesztőrészleteket fizető fél csupán bérbe veszi, így a futamidő lejártakor azt vissza kell szolgáltatnia a bérbe adónak. Pénzügyi lízing esetében viszont a futamidő végén az eszköz a bérbe vevő tulajdona lehet. A pénzügyi lízing két altípusa a zárt és a nyílt végű lízing. A zárt végű lízingnél a tulajdonjog-átruházás automatikusan megtörténik, a nyílt végűnél pedig a törlesztőrészleteket fizető fél dönthet, hogy kell-e neki az adott eszköz, és ha igen, a maradványérték megfizetésével megvásárolhatja.

Konkrétan az autólízing esetén az adhat okot e finanszírozási forma kizárására, hogy lízingelésnél az autó csak a futamidő lejártával és az utolsó törlesztőrészlet rendezésénél lesz a saját tulajdonunk, míg a ma már nem elérhető hitel esetében a kocsi már a szerződés aláírásától kezdve a miénk volt. Ez olyankor szempont, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy nem akarunk-e megválni az autótól még a futamidő lejárta előtt, például hitelátvállalással értékesíteni, hogy újabbra cserélhessük. Autólízing esetén ugyanis ezt nem tehetjük meg, nem adhatjuk el a gépjárművet, hiszen az jogilag nem a miénk. Szintén nem vehetünk fel rá járműfedezetes gyorskölcsönt. De természetesen az autólízingnek előnyei is vannak. Az egyik legfontosabb, hogy így kevesebb önerővel is a miénk lehet az autó: húsz százalékot kell befizetnünk - hitel esetén ez huszonöt százalék volt. Ha cégünknek vásárolnánk autót, de a készpénzes fizetést jelenleg nem tudjuk megoldani, az autólízinghez kell folyamodnunk.

A hitel és a lízing hasonlítottak egymáshoz, de volt pár fontos különbség is közöttük. Mivel egyéni vállalkozóként vagy egy társas vállalkozás képviselőjeként korábban is kizárólag a lízingelést választhattuk, a hitelt nem, érdemes jobban beleásnunk magunkat a témába, és megismernünk ennek a finanszírozási formának a jellemzőit, mielőtt beadjuk az igényt. Az autólízing többek közt abban különbözött a hiteltől, hogy amíg a futamidő le nem jár, és a lízingbe vevő ki nem fizette az utolsó törlesztőrészletet is, a gépjármű a finanszírozó tulajdona marad, így a vásárló nem rendelkezhet vele szabadon.

De az autólízingnek természetesen vannak előnyei is a hitellel szemben. Ennél a finanszírozási formánál kevesebb önerő is elegendő. Forint alapú lízingnél elég a gépjármű értékének húsz százalékát befizetnünk (ez hitel esetében huszonöt százalék volt). Ha nem tudjuk, pontosan mekkora terhet róna ránk az autólízing havonta, megengedhetjük-e magunknak a törlesztőrészleteket, végeztessünk el egy előzetes kalkulációt egy hitelügyintézővel! Írjuk be a megfelelő adatokat a hitelkalkulátorba, és a szakember kiszámolja, mekkora törlesztővel tervezhetünk. Forintra pontos értéket automatikusan nem tudunk kapni, de egy átfogó képünk lesz a lehetőségeinkről.

Az autólízinget nem csak társas vállalkozások, hanem magánemberek is igénybe vehetik gépkocsi vásárlásakor.

Az online hitelkalkulátor kitöltésével a szakember kiszámolja, melyik lehet a számunkra legmegfelelőbb konstrukció. Ha megadjuk a választott autó évjáratát, az igényelni kívánt hitelösszeg mértékét, a futamidőt, a hiteltanácsadó rövid időn belül megkeres, és ajánl egy lehetőséget. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenképp ezt is kell választanunk, de a döntésünket megkönnyítheti. A kalkuláció ingyenes és kötelezettségmentes, így ha nem szimpatikus az ajánlat, változtathatunk rajta, vagy akár tovább is keresgélhetünk.