bankihitel.hu logó Lakáscél
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Árfolyamrés. Mennyi az annyi?Az árfolyamrés fogalmával ma már lényegében mindenki tisztában van, függetlenül attól, hogy érintette-e őt az árfolyamrés miatti kár vagy nem. Nézzük nagyon röviden, hogy mit jelent az árfolyamrés, és milyen károkat okoztak a bankok az árfolyamrés használatával.

Az árfolyamrés a bankok vételi és eladási árfolyama közötti különbség.

Vegyünk egy konkrét példát. Ön Floréniába utazik, ahol a florenus a fizetőeszköz. Amikor bemegy a bankba nyaralás előtt pénzt váltani, az MNB-nél a florenus középárfolyama 300 forint. Ön a banktól a florenust a bank eladási árfolyamán fogja megkapni, 310 forintért. A nyaralás végén vissza kívánja váltani a megmaradt florenust: ezt a bank vételi árfolyamon fogja megvenni Öntől, 290 forintért. Ez azt jelenti, hogy a bank minden egyes florenuson, amelyet Ön megvett, majd visszaváltott, mert nem tudta elkölteni, nyer 20 forintot. Ez a 20 forint a bank haszna, ami lényegében a kereskedők százalékának felel meg. Ez az árfolyamrés. Az árfolyamrésből eredő veszteség (a bank szempontjából haszon) akár egy nyaralás előtt-után is lehet komolyabb összeg, ha Ön több ezer eurót vált be, majd vissza. Azonban a bankok döbbenetes hasznot tesznek zsebre évente az árfolyamrés alkalmazásával: 2013-ban 80 milliárd (!!!) forint volt CSAK az árfolyamrésből eredő bevételük.

A fentiekből következik, hogy az adósok az árfolyamréssel csak rosszul járhattak: a bank soha nem adott el nekik devizát (eurót vagy frankot), mint ahogyan soha nem vett tőlük devizát. Az árfolyamrés valójában a kamatemelés egyik rejtett módszere. Cinikus, pökhendi és bicskanyitogató banki vélemények szerint az árfolyamrés nem is létezett (!), vagy "mindig az adósnak legkedvezőbb módon" számolták ki a hitel devizájának árfolyamát. Az árfolyamrés puszta léte elégséges cáfolata ennek a kijelentésnek.

A törvények szerint az árfolyamrés úgy tűntethető el a rendszerből, hogy minden hitelszerződésben az MNB középárfolyamával kell számolni. Mind a felvétel napján, mind a törlesztések kiszámításához fontos fordulónapokon. Ezzel az árfolyamrés kiiktatható a rendszerből.
2014-11-28