bankihitel.hu logó Lakáscél
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Hírek a pénzpiac világából

A mérsékelt infláció

Ismeretes egy másfajta csoportosítása is az infláció fokozatainak. Eszerint 0%-2% közötti éves inflációs ráta esetén stabilnak tekintjük az árszínvonalat.
[2011-05-23]

Kúszó infláció

Kúszó infláció esetén a relatív árak nem szakadnak el egymástól túlságosan és a reálkamatláb sem túl alacsony. A pénz alapvetően megőrzi az értékét, az emberek inflációra vonatkozó várakozásai stabilak, nem félnek nominális értékben meghatározott szerződéseket aláírni, amelyeket nem is feltétlenül indexálnak.
[2011-05-23]

Az infláció fokozatai

Az inflációnak általában három fokozatát különböztetik meg úgy, mint mérsékelt-vágtató-, és hiperinflációt. Nemcsak ma, hanem már a 60-as években is ezt a három fokozatot különböztették meg, csak éppen más értékekkel.
[2011-05-18]

Az infláció általános tulajdonságai

Az infláció eredetileg orvosi szakkifejezés volt, a felfúvódás latin neve. A közgazdaságtanban átvitt értelmezése az 1861-64 évi amerikai polgárháború idején jelent meg, annak az állapotnak a jellemzésére, amikor a papírpénzben kifejezett árszínvonal az ércpénzben kifejezetthez képest jóval nagyobb mértékben emelkedett.
[2011-05-17]

Az infláció mérése

Az infláció mérésére árindexeket használunk. A legáltalánosabban használt index a fogyasztói árindex (CPI). A fogyasztói árindex a fogyasztási javak és szolgáltatások piaci kosarának a költségét, illetve költség változását méri.
[2011-05-16]

A nemzetközi valutáris rendszer szereplői, eszközei, ügyletei

A klasszikus külkereskedelmi elméletek nem, vagy alig foglalkoznak a pénz, a hitel szerepével. A nemzetközi gazdasági kapcsolatokban azonban kulcsszerepe van a nemzetközi pénzügyeknek.
[2011-05-09]

A GMU-tagság előnyei

A GMU-tagság előnyei egyértelműen mikrogazdasági jellegűek, tehát elsősorban az üzleti, pénzügyi, hitel szféra szereplői profitálnak majd belőle. A költségek ezzel szemben makrogazdasági szinten jelentkeznek.
[2011-05-09]

Alacsony a hitel felvételi kedv

Az MNB adataiból kiderül: közel a 2011-es év feléhez is alacsony a magyar lakosság hitel felvételi kedve, a hitelpiac stagnál. Emiatt tulajdonképpen a háztartásoknál lévő hitelmennyiséget a devizaárfolyamok mozgása határozza meg a legjobban, nem az újonnan felvett kölcsönök.
[2011-05-05]

Késedelmes hitel fizetés: nőtt a BAR-lista

A válságnak még nincs vége: a legfrissebb adatok szerint a lakossági KHR-lista (korábbi nevén BAR-lista), azaz a 90 napot meghaladó késedelemmel fizetett hitelek és a bankkártya-visszaélések száma mintegy 27 százalékkal nőtt 2010 március és 2011 március között, csaknem elérve a 1,5 milliós határt.
[2011-05-02]