bankihitel.hu logó Gyorshitel saját autóra
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Hírek a pénzpiac világából

A mérsékelt infláció

Ismeretes egy másfajta csoportosítása is az infláció fokozatainak. Eszerint 0%-2% közötti éves inflációs ráta esetén stabilnak tekintjük az árszínvonalat.

Kúszó infláció

Kúszó infláció esetén a relatív árak nem szakadnak el egymástól túlságosan és a reálkamatláb sem túl alacsony. A pénz alapvetően megőrzi az értékét, az emberek inflációra vonatkozó várakozásai stabilak, nem félnek nominális értékben meghatározott szerződéseket aláírni, amelyeket nem is feltétlenül indexálnak.

Az infláció fokozatai

Az inflációnak általában három fokozatát különböztetik meg úgy, mint mérsékelt-vágtató-, és hiperinflációt. Nemcsak ma, hanem már a 60-as években is ezt a három fokozatot különböztették meg, csak éppen más értékekkel.

Az infláció általános tulajdonságai

Az infláció eredetileg orvosi szakkifejezés volt, a felfúvódás latin neve. A közgazdaságtanban átvitt értelmezése az 1861-64 évi amerikai polgárháború idején jelent meg, annak az állapotnak a jellemzésére, amikor a papírpénzben kifejezett árszínvonal az ércpénzben kifejezetthez képest jóval nagyobb mértékben emelkedett.

Az infláció mérése

Az infláció mérésére árindexeket használunk. A legáltalánosabban használt index a fogyasztói árindex (CPI). A fogyasztói árindex a fogyasztási javak és szolgáltatások piaci kosarának a költségét, illetve költség változását méri.

A nemzetközi valutáris rendszer szereplői, eszközei, ügyletei

A klasszikus külkereskedelmi elméletek nem, vagy alig foglalkoznak a pénz, a hitel szerepével. A nemzetközi gazdasági kapcsolatokban azonban kulcsszerepe van a nemzetközi pénzügyeknek.

A GMU-tagság előnyei

A GMU-tagság előnyei egyértelműen mikrogazdasági jellegűek, tehát elsősorban az üzleti, pénzügyi, hitel szféra szereplői profitálnak majd belőle. A költségek ezzel szemben makrogazdasági szinten jelentkeznek.

Alacsony a hitel felvételi kedv

Az MNB adataiból kiderül: közel a 2011-es év feléhez is alacsony a magyar lakosság hitel felvételi kedve, a hitelpiac stagnál. Emiatt tulajdonképpen a háztartásoknál lévő hitelmennyiséget a devizaárfolyamok mozgása határozza meg a legjobban, nem az újonnan felvett kölcsönök.

Késedelmes hitel fizetés: nőtt a BAR-lista

A válságnak még nincs vége: a legfrissebb adatok szerint a lakossági KHR-lista (korábbi nevén BAR-lista), azaz a 90 napot meghaladó késedelemmel fizetett hitelek és a bankkártya-visszaélések száma mintegy 27 százalékkal nőtt 2010 március és 2011 március között, csaknem elérve a 1,5 milliós határt.