bankihitel.hu logó Gyorshitel saját autóra
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Pénzügyi fogalomtár - pénzügyi fogalmak magyarázata

 

Befektetett tárgyi eszköz

de tartoznak például a járművek, gépek, berendezések, ingatlanok. Leginkább az immateriális eszközöktől való megkülönböztetés érdekében hangsúlyozzák a „befektetett” szót.

részletesen »

Befolyásoló részesedés

A szavazati jogok bizonyos hányadának közvetett vagy közvetlen megszerzése, illetve a szavazati jogokkal történő rendelkezés útján a vállalkozás vezetésére, működési körülményeire irányuló jelentős hatás, befolyás képessége.

részletesen »

Befolyásszerzés

Adott részvénytársaság részvényeiből meghatározott hányaddal való közvetett vagy közvetlen rendelkezés.

részletesen »

Begyűrűző hatás

Adott termék árát nagy mértékben meghatározó másik termék árváltozása miatti hatás. Élelmiszerek esetében jellemzően az energiahordozók árváltozása idézhet elő ilyen hatást. Pénzpiaci termékeknél a szerződés teljesítésének valamilyen piaci referencia mutatóhoz kötése (pl. államkötvényhozam, bankközi kamatláb, stb.) okoz begyűrűzést.

részletesen »

Belső érték (opciónál)

A szerződésben rögzített ár és a később realizálódott piaci ár különbsége. Akkor érdemes lehívni az opciót, ha van belső értéke.

részletesen »

Belső konvertibilitás

A konvertibilitás azon fokozata, amikor devizabelföldi gazdasági szereplők számára (is) szabad a hazai valuta külföldi valutára történő átváltása. Létezik külső konvertibilitás, amikor ez a lehetőség devizakülföldiek számára adott.

részletesen »

Bemutatóra szóló

A tulajdonos neve nem jelenik meg a terméken és a dokumentumokon.

részletesen »

Benchmark

Küszöbszám, viszonyítási alap, amely lehetővé teszi eltérő dolgok összehasonlítását vagy mérését. Stratégiai tervezésnél a számszerűsített cél, amelyet el kell érni.

részletesen »

Benchmarking

Szervezetek közötti (gyártási, szolgáltatási stb.) információcsere a „leghatékonyabb megoldások” megtalálása érdekében. Vállalati filozófia, amely kölcsönös segítségnyújtás révén kíván üzleti előnyöket elérni.

részletesen »

Bennfentes személy

Olyan személy, aki a tőzsdén forgalmazott értékpapír árfolyamára vonatkozóan olyan információkkal rendelkezik, amelyet a piaci szereplők nem ismernek (például a vállalat vezetősége). A benfentesség feltétele, hogy az illető tudatában legyen az információ benfentes jellegének.

részletesen »