bankihitel.hu logó Gyorshitel saját autóra
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Pénzügyi fogalomtár - pénzügyi fogalmak magyarázata

 

Kereslet

Egyfelől meghatározott mennyiségű (és minőségű) áru iránti fizetőképes szükséglet, másfelől az ezekre az árukra költeni szándékozott pénzösszeg.

részletesen »

Késedelmi kamat

A hitel késedelmes törlesztése esetén a bank által felszámított büntető kamat.

részletesen »

Kétoldalú árjegyzés

A jegyző cég vételi és eladási árfolyamot is jegyez. Jellemzően az állampapír-piacon használatos fogalom.

részletesen »

Kezelési költség

A bank egyszeri munkadíja azért, mert a hitelt előkészíti a hitelfelvevő részére. Ma már egyre inkább költségátalánynak kezdik hívni. Mértéke a tőketartozás 1-2%-a között mozog.

részletesen »

Kibocsátási rés

Más néven többletkereslet, amely az aktuális és a potenciális kibocsátás (GDP) különbsége. Hagyományos megközelítésben inflációt gerjeszt, az új megközelítés szerint viszont a deficit nem tartható fenn, ezért a keresletet vissza kell fogni.

részletesen »

kiegyenlítés (settlement)

A fizetési és értékpapír-szállítási kötelezettségeknek a rendszer tagjai/résztvevői közötti teljesítése. A kiegyenlítés a kiegyenlítő intézménnyel szembeni követeléseknek az intézmény általi könyvelésével történik meg.

részletesen »

Kincstárjegy

Egy éven belüli lejáratra kibocsátott államkötvény.

részletesen »

Klauzula

Záradék, kikötés, feltétel.

részletesen »

Klíring

Kölcsönös beszámítással történő fizetés. Például ha A tartozik B-nek 10 forinttal, B tartozik A-nak 6 forinttal, akkor a klíring azt jelenti, hogy csak A fizet B-nek 4 forintot. A bilaterális klíring kettő, a multilaterális kettőnél több partner között történik. A klíring ellentéte a bruttó elszámolás: az előbbi példánál maradva ebben az esetben A kifizetne 10 forintot B-nek, B pedig adna 6 forintot A-nak, vagyis mindketten a teljes tartozásukat megadják a másiknak.

részletesen »

Klíringvaluta

Elszámoló valuta. A klíringben részt vevők adott időszak végéig teljesített szolgáltatás-viszontszolgáltatás különbségét meghatározott valutában rendezik egymással.

részletesen »