bankihitel.hu logó Gyorshitel saját autóra
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Pénzügyi fogalomtár - pénzügyi fogalmak magyarázata

 

Degresszív

Egyenletesen vagy fokozatosan csökkenő.

részletesen »

Dematerializált

Fizikai formában nem létező, kizárólag elektronikusan nyilvántartott értékpapír (részvény, befektetési jegy stb.). A papírok dematerializálásával - értelemszerűen -gyakorlatilag a nullára mérsékelhetők az értékpapírok előállításának, szállításának és tárolásának költségei. Ilyenformán ugyancsak csekélyek az értékpapírok eltulajdonításának veszélyei.

részletesen »

Denomináció

Jelentheti egyrészt valaminek a névértékét, címletét, egységét, másrészt valamilyen egységben (például valutában) való kifejezést, tehát folyamatot.

részletesen »

Depreciation

Valamely ország hivatalos pénzlábának (az egységnyi valuta aranytartalmának) a spontán piaci hatások miatti csökkenése.

részletesen »

Derivatív

Határidős (ügylet, piac).

részletesen »

Devalválás

Valamely ország valutájának más külföldi valutákhoz vagy az aranyhoz viszonyított értékének olyan módosítása, amelynek eredményeként annak egységéért kevesebb valutát vagy aranyat adnak.

részletesen »

Deviza

A nemzetközi elszámolásokban a készpénzt helyettesítő fizetési eszközök gyűjtőneve. A deviza valamely külföldi valutában kitöltött fizetési okmány, a nemzetközi forgalomban szereplő fizetési ígéretet tartalmazó értékpapír.; minden külföldi helyen, külföldi valutában kifizetendő fizetési utalvány; külföldön fizetendő követelés vagy tartozás. A köznapi szóhasználatban a deviza és a valuta szót azonos értelemben használják. Míg azonban a valuta kibocsátója valamely ország központi bankja, addig devizát bárki (kereskedelmi bank, gyártó cég stb.) kibocsáthat.

részletesen »

deviza átutalás

A számlatulajdonos számlájáról devizában kíván összeget átutalni a kedvezményezett számlájára. Három eset lehetséges: 1. forint számlájáról deviza összeget kíván utalni, a Bank ekkor deviza eladási árfolyamon számolja át az összeget, 2. deviza számlájáról más devizában kíván összeget átutalni, szintén eladási árfolyamon kerül sor az átszámításra, 3. deviza számlájáról azonos devizában kíván összeget átutalni.

részletesen »

Deviza belföldi

A devizajogszabályok szerint belföldinek minősülő ügyfél.

részletesen »

deviza jóváírás

A kedvezményezett számláján a Bank jóváír egy adott deviza összeget, ennek feltétele, hogy a kedvezményezett rendelkezzen a Banknál számlával. Három eset lehetséges: 1. forint számlán ír jóvá a Bank deviza összeget, ekkor a Bank deviza vételi árfolyamon számol, 2. deviza számlán ír jóvá a Bank más devizában denominált összeget, szintén vételi árfolyamon számolva, 3. deviza számlán írja jóvá az adott devizában denominált összeget.

részletesen »