Banki Hitel Blog

pénzügyek, hitelek közérthetően

Ingóságalapú jelzáloghitelek

december3

Az ingóságokra adott jelzáloghitelek általában valamilyen komolyabb értékű autó, motor, teherautó megterhelését jelentik.

Ezek a kölcsönök jellemzően néhány millió forintos segítséget jelentenek, mivel a bankok a felajánlott ingóság piaci értékének legfeljebb 80%-át adják ki hitelként. Ezzel biztosítják, hogy az adós nem fizetése esetén is jól járjanak: egyrészt általában a jelzáloghitel bedőlése előtt az adós már egy nagyobb összeget visszafizetett a kölcsönből, másrészt pedig a bank elárverezi az ingóságot, amelyért megkapja annak értékét. Tehát a kölcsön bedőlése esetén a banknál marad a bedőlés előtt befizetett 10-20-40 vagy bármennyi százalék, másrészt a bank végül elárverezi az ingatlan, értékének 50-60-80 stb. százalékát megszerezve. Természetesen egy banknak sem érdeke, hogy az adós ne tudjon fizetni, de ritka eset az, amikor egy adós nagyon gyorsan bejelenti, hogy nem tud fizetni, és ezért a bank bukik a kölcsönön.

Egy másik probléma a bankok szempontjából, ha az autót, motort stb. a tulajdonos, amikor már látja, hogy kölcsönét nem tudja visszafizetni, teljesen lelakja, nem foglalkozik vele. Ilyenkor a bank nem tudja eladni az ingóságot, mivel senki nem hajlandó rendes árat adni érte. Az ilyen autók, motorok stb. sorsa az, hogy megveszi őket egy nepper potom pénzért, rákölt 100 000 forintot a kipofozására, majd eladja 500 000-rel vagy akár még többel nagyobb összegért. Természetesen az autó megvásárlója egy jónak tűnő gépjárművet kap, amelyről nem fogja megtudni, hogy lelakott kocsi volt, valószínűleg egy “vidéki védőnő, óvónő, nyugdíjas orvos” kocsijaként veszi meg a friss szerzeményt, amelynek aztán örül, amíg el nem kezdenek előjönni a problémák, amelyeket még az előző “nyugdíjas vidéki orvos” hagyott rájuk.

Nem fog megjelenni.

Website example

Hozzászólás: