Banki Hitel Blog

pénzügyek, hitelek közérthetően

Eladhatom-e a hiteles autómat?

december2

A válasz nem. Egyszerre egy gépjárművön csak egy hitel, opció lehet. Amikor hitelre vásárolunk egy autót, akkor az okmányirodában bejegyezik a járműnyilvántartásba a finanszírozó vételi jogi opcióját, így biztosítva azt, hogy a járművet ne lehessen eladni, amíg a tartozás vissza nem lett fizetve. A törzskönyv is bekerül a bankhoz erre az időre, mint letét.

Milyen megoldást találhatunk, ha a hiteles autónkat el szeretnénk adni? Abban az esetben, ha találunk vásárlót az autónkra, fel kell mérnünk, hogy mennyi a jelenlegi tartozásunk a finanszírozó felé. Minden banknál le lehet ezt kérdezni, egy úgynevezett lezárási ajánlat formájában. Amennyiben szerencsénk van, akkor a tartozás összege kevesebb, mint az általunk megállapított vételár. Így amikor a vevő kifizeti a vételárat, akkor még marad is egy kis pénzünk. Abban az esetben, ha több a tartozás, akkor még hozzá kell tennünk a különbözetet is. A legpraktikusabb, ha együtt megyünk el a vevővel a bankba, a végtörlesztésre. Ha előre bejelentjük a hitelintézetnek a lezárási szándékot, akkor a törzskönyvet oda is tudják adni kifizetés után. Így már átruházhatóvá válik a kocsi. Ha hitel volt, amit visszafizettünk, akkor a törzskönyv mellé, adni fognak egy opciótörlő határozatot is, amellyel el kell menni az okmányirodába, és ott azt töröltetni kell még az átíratás előtt. Amikor ezzel megvagyunk, akkor a vevő is megnyugodhat, mert a nevére kerülhet a már tehermentes jármű. Ennek tükrében, a címben feltett kérdésre a válasz, már igen.

De mit tegyünk, ha mi szeretnénk olyan autót megvásárolni, amin hitel van, de mi is csak hitel segítségével tudnánk hozzájutni? Erre is több lehetőség. Megoldhatjuk a hitelfelvételt személyi kölcsönből, átvállalhatjuk az eladó hitelét, de vannak olyan hitelirodák is, amik foglalkoznak hitelkiváltással. Vagyis segítséget tudnak nyújtani abban, hogy az eladó hitelét rendezni tudják, a mi általunk felvett autóhitel segítségével. Csak abban az esetben tud ez létrejönni természetesen, ha hitelképesek vagyunk, rendelkezünk egy adott önerővel, és ha az eladó gépjárművén kevesebb, vagy azonos a tartozás a felvett hitel összegével, vagy akár a vételárral. A vételár fölötti részt ebben az esetben az eladónak kell kifizetnie. A további folyamat ugyanaz, mint a korábban leírt esetben. Tehát a kiváltás után, jöhet az autó névre irattatása.

Nem fog megjelenni.

Website example

Hozzászólás: