Banki Hitel Blog

pénzügyek, hitelek közérthetően

Családi csődvédelem VS magáncsőd

május13

Mi a különbség a családi csődvédelem és a magáncsőd között? Ez nem egy “mi a különbség” vicc, hanem komoly kérdés, hiszen a KDNP képviselője, a családi csődvédelem egyik élharcosa kijelentette: a családi csődvédelem “talán kicsit több is lesz, mint a magáncsőd”.

Ez a mondat a politikusi semmitmondás csimborasszója. A “talán” szó miatt később bármi megmagyarázható, az is, hogy a magáncsőd és a családi csődvédelem valójában tökéletesen ugyanaz. A magáncsőd intézményét szinte minden fejlett nyugati államban ismerik, családi csődvédelem azonban nincs máshol, csak nálunk, és valószínűleg Magyarországon is csak a KDNP néhány politikusának fejében. A magáncsőd és a családi csődvédelem közti különbség a retorikában rejlik. Mennyivel jobban hangzik az, hogy “bevezettük a családi csődvédelmet”, mint hogy “bevezettük a magáncsődöt”. Sajnos a retorikakormányzás korában már ilyesmire is figyelni kell – nem kifejezetten a KDNP-hez intézett szavak ezek, hiszen minden ország minden pártja hasonlóan kommunikál.

De, a lényegre térve: a magáncsőd azt jelenti, hogy egy magánszemély jelenti be a csődbe menését, nem egy cég. Cégek esetén tiszta a képlet: a cég csődöt jelent, mire felügyeleti biztost vagy valamiféle gondnokot jelölnek ki hozzá, aki eltakarítja a romokat: amit lehet, elad, a kiadásokat drasztikusan lefaragja, és megpróbálja kártalanítani (vagy legalább kártéríteni) mindazokat, akiknek a csődbe jutott cég nem fizetett. Magánszemélyek esetén a magáncsőd szinte szó szerint ugyanez, természetesen kisebb léptékben. A csődöt kérő személyhez kirendelnek egy gondnokot, aki átnézi a csődöt jelentő kiadásait. A nem létszükségletű ingóságokat és ingatlanokat pénzzé teszi, a kiadásokat alaposan lefaragja (“átstrukturálja”), és az így megmarad, illetve felgyülemlő pénzzel az adós már elkezdheti fizetni az addig ki nem fizetett hiteltörlesztést vagy éppen sárga csekkeket. A magáncsőd annyival több és jobb, mint a céges csőd, hogy általában happy enddel végződik. Az adós a tartozása egy részét kifizeti, a hitelezője pedig elengedi a maradékot.

Téma: BAR

Nem fog megjelenni.

Website example

Hozzászólás: