Banki Hitel Blog

pénzügyek, hitelek közérthetően

Autóhitel vs PSZÁF referenciakonstrukció

április28

A gépjármű-finanszírozók egy része nem a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének 2008 év végén megfogalmazott elvárásaink megfelelően finanszíroz, vagyis náluk továbbra is lehetséges a 20 százalékos javasolt önrész alatt vagy éppen roncsautó-beszámítással kínált autók finanszírozása.

Az ügyben újabb állásfoglalás várható, PSZÁF akár százszázalékos többlettartalékolást is előírhat a lízingcégeknek vagy refinanszírozójuknak. A Magyar Lízingszövetség szakbizottsága értékeli az autófinanszírozási piacnak új utat kijelölni kívánó decemberi PSZÁF-javaslat megvalósulásának gyakorlati tapasztalatait. A PSZÁF kidolgozott egy ún. referenciakonstrukciót, amely szerint az önerőnek a gépjármű-finanszírozás során minimum 20 százaléknak kell lennie (20% a gépjármű hivatalos listaárának értékéből. A futamidő a PSZÁF szerint legfeljebb 8 év, a havi törlesztőrészlet egyenletes (annuitásos), az ügyleti kamatláb változatlan a referenciakonstrukcióban.

Referenciakonstrukció:

  • minimum 20% önerő
  • maximum 8 év futamidő
  • egyenletes törlesztőrészletek

Bármelyik ajánlott feltétel túllépését a PSzÁF kockázatosnak tartja, és előre jelezte, hogy a 2009. január 1-jét követően folyósított autóhitelekre vonatkozóan a fenti feltételeknek nem megfelelő portfólió tőkeszükségletének 50-100 százalékát kitevő többlettartalékot ír majd elő az adott lízingcég refinanszírozójának.

Szakmai berkekben számos kérdés merült fel az elmúlt időszakban az ajánlással kapcsolatban, például az Eurotax-katalógus árait mennyire lehet piaci árként kezelni, és milyen az új autók árképzése a jelenlegi, hatalmas kedvezményeket kínáló kereskedői és importőri akciók nyomán.

Fontos megjegyezni, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete nem tiltó rendelkezést hozott, pusztán tájékoztatott azokról a következményekről, hogy milyen többletterhekkel jár, ha valaki eltér az ajánlottól: ha egy finanszírozó többletkockázatot vállal, megteheti, de csak többlettartalék képzésével.

Egy hozzászólás  
  1. Autóhitelek: jelentős visszaesés várható | BankiHitel.hu Blog 2009. október 12., 03:06

    […] autóhiteleknél 2009. január 1-jétől lépett életbe az a PSZÁF-ajánlás, amely minimum 20%-ban határozza meg az önrészt, és 8 évben maximalizálja a futamidőt. Már […]

Nem fog megjelenni.

Website example

Hozzászólás: