Banki Hitel Blog

pénzügyek, hitelek közérthetően

Államilag támogatott lakáshitel még két hónapig (igénylés június 30-ig)

április24

Megélénkült az érdeklődés az állami támogatású lakáshitelek iránt – alig több, mint két hónapja maradt azoknak, akik lakásvásárlás vagy hitelfelvétel esetén élnének a kedvezményekkel.

Vége a szocpolnakA kamattámogatás és a gyerekek után járó szociálpolitikai kedvezmény (a szocpol és a félszocpol) 2009. július 1-jétől megszüntetésre vagy legalábbis határozatlan időre felfüggesztésre kerül, az igényeket legkésőbb június 30-ig kell benyújtani.

A támogatott lakáshitelek számának növekedésében a Bajnai-csomag nyilvánosságra kerülésén kívül a devizahitelek átárazódásának (és annak a ténynek, hogy ezek a hitelek devizakockázatot nem hordoznak) és a szezonalitásnak is jelentős szerepe van, hiszen ezeket a hiteleket részben új lakás építésére és vásárlására igénylik, az építkezések pedig töbnyire mindig tavasszal kezdődnek. Nagyon valószínű, hogy a csomag bejelentésének hatására azok, akik eddig csak tervezték a támogatás vagy támogatott lakáshitel igénylését, előrehozzák azt, ami az ingatlanpiac szűkülését okozhatja az év vége felé.

A szocpol akár több millió forintra rúgó, vissza nem térítendő támogatást jelent, míg a kamattámogatás sok ezer forintos megtakarítást hagy a családi kasszában, hiszen ezek a hitelek a hagyományos piaci forinthiteleknél és a jelenleg (az elmúlt hónapok pénzügyi eseményei és válság miatt) kockázatos, kiszámíthatatlan devizahiteleknél is olcsóbbak – ezekkel a lehetőségekkel nagyjából a lakáscélú hitelt felvevők ötöde él.

Azok, akik építés vagy vásárlás előtt állnak és jogosultak a kedvezményekre, mindenképpen számítsanak a hatóságoktól beszerzendő dokumentumok beszerzésének sokszor nem rövid átfutási idejére, ha nem szeretnének lemaradni!

Nem fog megjelenni.

Website example

Hozzászólás: