Banki Hitel Blog

pénzügyek, hitelek közérthetően

A lakástámogatás nyolc éve

április29

Megszületett az Állami Számvevőszék legújabb, a lakástámogatási rendszer hatékonyságának ellenőrzéséről szóló jelentése. Az állami lakástámogatási rendszer 2000-s létrehozásától kezdve a 2008-as év végéig a költségvetés összes lakáscélú kiadása közel 1500 milliárd forint volt.

A lakáscélú támogatásokra (lakáshitel, szocpol, kamattámogatás) fordított költségvetési kiadások több mint háromszorosára, a 2000-es évi 50 milliárd forintról 2008-ra 186 milliárd forintra nőttek.

A jelentés szerint a támogatott forinthitelek a rendszer életbe lépésekor fordulatot hoztak a lakáshoz jutás finanszírozásában, de később már nem tudtak versenyezni a devizahitelekkel. 2000 és 2007 között a kormányprogramok, a Nemzeti Fejlesztési Terv és a konvergenciaprogram általános lakástámogatási célkitűzéseket tartalmaztak, teljes körű, a lakástámogatási rendszer számszerűsített céljait tartalmazó nemzeti lakáspolitikai program nem készült. A lakástámogatási rendszer működését, a lakáspolitikai célkitűzések megvalósulását, a megtett intézkedések, változtatások hatásait a kormány átfogóan nem értékelte.

Probléma, hogy 2001 februárja és 2008 júniusa között a lakáscélú támogatásokat szabályozó kormányrendelet 25 alkalommal módosult, ami nem segítette a lakástámogatási rendszer kiszámíthatóságát, kezelhetőségét az igénybe vevők és a támogatások közvetítését végző hitelintézetek körében. 2003-tól a szabályozás változtatásai során a támogatási rendszer teljesítményét mérő mutatószám a költségvetési kiadások nagysága volt.

A devizahitel-állomány növekedésére hatást gyakorolt az is, hogy 2005-től az állam készfizető kezességet vállalt a 35 év alatti házastársak, élettársak és gyermeket nevelő egyedülálló személyek devizában felvett lakáshitele esetében a hitel fedezetéül szolgáló lakóingatlan hitelbiztosítéki értékének 60 százalékát meghaladó részére.

Az alacsonyabb költségű, bár nagyobb kockázatú devizahitelekkel szemben a 2004-től változatlan kondíciójú kamattámogatási rendszer (forinthitel) nem volt versenyképes és nem nyújtott érdemi támogatást a lakást vásárolni kívánók többségének részére.

ÁSZ-jelentés

Nem fog megjelenni.

Website example

Hozzászólás: