bankihitel.hu logó Gyorshitel saját autóra
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Klasszikus jelzáloghitelekA jelzáloghitelek a legnagyobb összeg felvételét - vagy kihelyezését, nézőpont kérdése - lehetővé tevő hitelek. Nos, a megoldás csak egy ingatlan lehet. A vásárolni kívánt ingatlan is lehet fedezet, nem csak a saját tulajdonú!

A jelzálog kölcsönöket jellemzően úgy adják ki, hogy a fedezetül szolgáló ingatlannak megállapítják a piaci értékét, ennek veszik valahány százalékát, általában 70-80%-ról van szó, és végül ennek az értéknek is egy újabb százalékát, ez megint csak 60-80%, és ennyit adnak oda az adósnak. Tehát az ingatlan piaci értékének végül körülbelül az 50%-át kapjuk meg.

Ha nagyon kedvező hitelhez tudunk jutni, akkor talán a 60-70%-ot is eléri, csakhogy ezzel nagyon vigyázni kell. Bár elsőre jó üzletnek tűnik a bevitt ingatlan piaci árának ilyen nagy részét megkapni, de ez nagyobb törlesztéssel, és ennélfogva a bedőlés nagyobb kockázatával is jár.

Ki tehet erről? Ki tud itt igazságot tenni? Az adós minél több pénzt szeretne. A bank minél jobban be akarja biztosítani magát. Ha utóbbi nem enged, akkor azt mondják, miért nem, hiszen ott az ingatlan, így is, úgy is hozzájut a pénzéhez. Ha az előbbi nem enged, azt mondják: igaza van, hiszen ha egyszer X összegre van szüksége, akkor hogyan érhetné be Y összeggel, amely nyilván kevesebb, mint amennyiről eredetileg szó volt. De a kockázatok mérlegelése mindkét fél feladata lenne, hogy aztán az engedjen, aki ezt könnyebben megteheti.

Összességében azt mondhatjuk, a jelzáloghitelek lehetnek szabad felhasználásúak vagy valamilyen célra folyósítottak. Ezek a hitelek teszik lehetővé a legnagyobb kölcsönösszeg felvételét, mivel csak a fedezet értéke szab határt a felvenni kívánt összegnek. A jelzáloghitelek futamideje általában több tíz év, de még a legrövidebb járműfedezetes hiteleknél is lehet akár nyolc év. A hosszú futamidő lehetővé teszi, hogy a bankok alacsony kamatra helyezzenek ki kölcsönt, így a jelzáloghitelek kamata általában egy számjegyű.

A lakáshitel minden esetben jelzáloghitel, vagyis szükség van a felvételéhez egy ingatlanra, amely a hitel fedezetéül szolgál. Ennek oka egyszerű: egy ilyen nagy összegű hitelnél semmilyen fizetéssel sem lehet garantálni, hogy az ügyfél a lakáshitelt vissza tudja fizetni, tehát kell egy 100%-os biztosíték, amelyre a bank azt mondja, tökéletesen bebiztosítja afelől, hogy a vásárlási hitel összegét minden körülmények közt visszakapja.
2017-05-13