bankihitel.hu logó Gyorshitel saját autóra
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Egyre jobban megéri hitelt felvenni?Nem túlzás kijelenteni, hogy kulcsfontosságú a 2016-os év a hitelezés szempontjából. Az eddigi számok azt mutatják, hogy végre elkezdtek beindulni a lakáshitelek. A fokozott érdeklődés a lakáshitelek iránt beindította a piaci versenyt, amivel pedig a hitelfelvevők járnak jól, hiszen a bankok lefelé nyomják az árakat az ügyfelek kegyeiért versenyezve.

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint a lakáshitelezés egy év alatt a másfélszeresére nőtt márciusban, a személyi kölcsönök pedig megduplázódtak. A jegybanki alapkamat soha nem látott mélységekbe süllyedt, a betéti kamatok mikroszkopikus méretéről városi legendák keringenek. A bankok többsége a hitelre fókuszál.

Érdemes körülnézni a jó hitelekért

A 2016-os év pedig igazán nagyot szólhat: sokan akarnak lakást, házat venni, a CSOK és a csökkenő lakásáfa miatt is felpörgött az érdeklődés. Ráadásul végre beindultak az építkezések is, felpörög az új lakások piaca. A hitelezést a gazdasági növekedés is segíti, miközben a hitelkínálatot egyre kisebb mértékben korlátozzák szabályozói intézkedések. Úgy tűnik, végre beindul a nem teljesítő hitelek piaca is.

Ugyanakkor már elég messze vannak a 2008-ban indult válság évei, a lakosság kezdi elfelejteni a devizahitelek rossz tapasztalatait, és egyre többen gondolkoznak hitelfelvételben. A bankoknál pedig beindult a kőkemény piaci verseny.

BAR-listás helyzet

Jelenleg (pontosabban a 2015 végi adatok szerint) a bankok lakossági hiteleinek 18%-a számít nem teljesítőnek, vagyis 90 napon túl késedelmesnek. A bedőlt lakossági hiteltartozás tőkeösszege közel 1000 milliárd forint, ebből a bankok 370 milliárd forintot strukturáltak már át.

2017-04-12