bankihitel.hu logó Lakáscél
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Erre vártak a devizahitelesek: elindult a visszatérítés2015. március 1-jétől indul a devizahiteles elszámolás. Varga Mihály NGM-miniszter elmondása szerint az ügyfelek számára kiküldendő banki tájékoztatóból világosan ki kell derülnie, mekkora a visszajáró összeg: folyó év március-április folyamán kapják meg az érintett devizahitelesek az elszámolásról szóló tájékoztatót bankjuktól.

Varga Mihály tájékoztatása szerint minden szerződés egyedi, emiatt minden esetben egyedileg kell kiszámolni a visszatérítendő összeget. Az előzetes számítások szerint átlagosan 25%-os lesz a törlesztőrészlet-csökkenés mértéke.

"Mivel azonban minden szerződés egyedi, a gyakorlatban a számításaink szerint tíz és negyven százalék között alakulhat a visszatérítés, attól függően, hogy mikor, milyen árfolyamon vették fel a hitelt, illetve a pénzügyi szolgáltató, a bank hányszor emelt kamatot és milyen árfolyamon számolt" - közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A miniszter óva intett a túlzó várakozásoktól, mivel szerinte az interneten elérhető kalkulátorok nem megbízhatóak, a szerződésekben rögzített információkhoz képest jóval kevesebb adatra épülnek, eáltal félrevezetőek lehetnek az ügyfelek számára. Lezárt hitel esetén visszatérítés várható. A meglévő, még futó hiteleknél a tőketartozást csökkentik, továbbá azoknak az ügyfeleknek is jár(hat) vissza bizonyos összeg, akinek már követeléskezelőnél van a tartozása.

Az előzetes becslések szerint az elszámolás hatalmas logisztikai feladatot jelent a bankok számára: mintegy 3600 milliárd forintnyi hitelről van szó, és a folyamat kb. 2,4 millió db hitelszerződést érint. "Van olyan nagybank, ahol a számítások szerint 16 tonnát tesz ki az elszámolólevelek súlya" - tájékoztatott Varga Mihály.

A tájékoztató levelek várhatóan nem rögtön március első napjaiban érkeznek - mondta a miniszter, aki azt kérte, hogy április végéig legyenek türelemmel az érintettek. Ugyanakkor szerinte mindenkinek ellenőriznie kell azt is, hogy a rendelkezésére álló adatok szerint a visszatérítés reális-e.
2015-03-03