bankihitel.hu logó Gyorshitel saját autóra
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Hitelek női vállalkozóknak
Szeptember 30-ig igényelhető a helyi (megyei és fővárosi) vállalkozásfejlesztési központok (hvk) alkotta magyar mikrofinanszírozási hálózatnak a női vállalkozók számára indított, ötmillió forint plafonú mikrohitele. A European Microfinance Networknek az EU által támogatott projektje keretében megvalósuló program a nők esélyegyenlőségének fokozott szem előtt tartása és biztosítása jegyében pénzügyi segítséget és üzleti tanácsadást, iránymutatást nyújt az általuk alapított mikrovállalkozások számára a szektor sajátosságainak, speciális igényeinek figyelembevételével.

A program célja egyrészt azon női vállalkozások segítése, amelyeknek a finanszírozása túl kockázatos vagy nem kifizetődő a kereskedelmi bankoknak, vagy nincsenek meg náluk a bankok által megkívánt mértékű jogi biztosítékok. Másrészt segítséget kíván nyújtani a célcsoport számára a hazai és uniós támogatások elnyeréséhez szükséges önrész biztosításához. Harmadrészt szeretné segíteni a szféra vállalkozóvá válását és önfoglalkoztatását. A konkrét célok között szerepel a női mikro- és kisvállalkozások megalakulásának ösztönzése; a kisvállalkozói szektor megerősítése, fejlődésük, növekedésük támogatása; fejlesztéseinek és beruházásainak ösztönzése a szektorba irányuló tőkeáramlással; a szektor számára nyújtott pénzügyi szolgáltatások bővítése és minőségének javítása; a mikro- és kisvállalkozások nagy- és multinacionális cégek beszállítójává válásának elősegítése; vállalati hálózatok létrejöttének elősegítése és támogatása; a gazdasági innováció támogatása; új munkahelyek teremtése.

A női mikrohitelprogram más konstrukcióktól függetlenül működik, de betölthet kiegészítő szerepet a kereskedelmi banki hitelprogramok, EU-s és hazai pályázatok vagy más finanszírozási konstrukciók (például országos és egyéb helyi mikrohitelprogramok) mellett. A kölcsönt a hatályos törvény szerinti mikrovállalkozás veheti igénybe. Feltétel továbbá az egyéni vállalkozó, egyéni cég, mezőgazdasági őstermelő vagy szellemi szabadfoglalkozású személy esetében, hogy a vállalkozó nő legyen. Gazdasági társaságnál (illetve egyéb, regisztrációhoz kötött gazdasági tevékenységet folytató szervezet vagy vállalkozás esetében) legalább 50 százalékban női tulajdonosnak kell lennie, vagy pedig a társaság ügyvezetőjének kell nőnek lennie. A hitel beruházási célra és forgóeszköz-vásárlásra egyaránt szabadon felhasználható. (A folyósításhoz nem szükséges számlákkal elszámolni, de a hiteligénylés szerinti felhasználás a hvk-k által ellenőrizhető.) A kölcsön futamideje hattól 96 hónapig terjedhet, türelmi ideje legfeljebb hat hónap, és csak tőketörlesztésre adható. Amennyiben az illetékes hvk másként nem rendelkezik, a hiteltörlesztések havonta esedékesek.

A hitel éves ügyleti kamata megegyezik a mindenkori jegybanki alapkamat mínusz egy százalékának megfelelő összeggel, de nem lehet öt százaléknál alacsonyabb. Az engedélyezést követő két hónapon belül meg kell kötni a hitelszerződést, és az ettől számított három hónapon belül a kölcsönt fel kell használni. Ezt azonban a hvk meghosszabbíthatja. Az ügylet jogi biztosítékát (illetve a fedezet mértékét) a programot működtető hvk határozza meg. A női mikrohitelprogramról bővebb információ a www.hungarian-microfinance.hu honlapon olvasható. A pályázati dokumentumok letöltése, valamint a digitális vállalkozásfejlesztési hálózathoz csatlakozott megyei vállalkozásfejlesztési központok számára interneten történő online hiteligénylés beadása a www.microfinance.hu, valamint a www.mikrohitel.eu oldalakról lehetséges. VG

Kapcsolódó: Világgazdaság.hu
2007-09-10