bankihitel.hu logó Gyorshitel saját autóra
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Hírek a pénzpiac világából

Látra szóló betétek (bankszámlabetétek)

Olyan betétszerződés jön létre a bank és az ügyfél között, amelynek alapján a számla tulajdonosa (megbízottja) a számlán elhelyezett összeg felett bármikor, és bárhogyan rendelkezhet. Ezeknél a betéteknél csekkel, és átutalással is lehet megbízásokat teljesíteni.

Megtakarítás

A megtakarítás egy adott időszak jövedelmének az adott időszakban fogyasztásra fel nem használt része. Az egy adott időszakban keletkező megtakarítás három alapvető formát ölthet.

Megtakarítás: hitel pénzrendszer

A megtakarítások ideiglenes újraelosztásának alapvető jellemzője, hogy jelenbeli megtakarítást cserélnek el jövőbeli megtakarításra: hitel esetén a hitelező a jelenbeli megtakarítását cseréli el a hiteladós jövőbeli megtakarítására.

Jövőérték számítás

A mai (jelenbeli) pénzösszeg valamely jövőbeli időpontra vonatkozó értékének a meghatározását jelenti. A jövőérték-számítás a kamatszámítás módszerén alapul. A befektetett pénz, hitel, a kezdő tőke időegység alatti tőkenövekményt kamatnak nevezzük.

Jelenérték számítás

A jövőben esedékes pénzösszegek, hitel visszafizetés jelen időpontra vonatkozó értékének meghatározása. A jelenérték nagysága attól a kamatlábtól (megtérülési vagy hozamrátától) függ, ami a hasonló befektetéseken a figyelembe vett időszak alatt elérhető.

A zárt rendszerű lakás-előtakarékosság elve

Alapelv: a közös alapban takarékoskodók számára sokkal hamarabb lehetővé válik az élőtakarékosság segítségével a kiszemelt ingatlan megszerzése, mintha egyedül takarékosodott volna.

Jelzáloghitelezés

Jelzálog hitelezéssel bármely hitelintézet foglalkozhat. Jelzáloghitelt elsősorban betétekből, vagy kötvények kibocsátásával gyűjtött forrásokból nyújtanak. A jelzálog-hitelintézet sajátossága az, hogy csak e speciális, kifejezetten jelzálog hitelezésre szakosodott hitelintézet bocsáthat ki jelzálogleveleket.

A beruházások kockázatának elemzése

Amikor a beruházási tervek kockázatát elemezzük, akkor különbséget kell tenni a projektek teljes kockázata és piaci vagy portfolió kockázata között.

Állami támogatás

Az olyan ügyfél számára, aki állami támogatást is igényelt, egy elkülönített számlán a pénztár bizonyos időközönként jóváírja azt. Az állami támogatásra is 3 % kamat jár és tőkésítési szabályai is a megtakarításokhoz hasonló.