bankihitel.hu logó Gyorshitel saját autóra
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Hírek a pénzpiac világából

Hitel monitoring

Folyamatos felülvizsgálat: a kölcsön életét a kiutalástól a lejáratig, valamint a bank köteles figyelemmel kísérni az adós gazdálkodását.

Rulírozó hitel

Hasonló a nyitott hitelkeret alapján folyósított hitelhez, de formálisan is létrehoznak egy hitelkeretet, amely hosszabb időre (általában 1-3 évre) szól.

Hitel nyitott hitelkeret alapján

Nagyon gyakran a hitelfelvevő finanszírozási szükségletei szezonálisan ingadozhatnak. Ilyen esetekben érdemes állandó hitelkapcsolatot kialakítani az ügyféllel, a banknak így nem kell minden esetben elbírálni a hitelkérelmeket.

Országos Betétvédelmi Alap (OBA)

Biztosítja a névre szóló betéteket. Nem biztosít anonim betétet, állam, költségvetési szerv, önkormányzat, hitelintézet, biztosító, befektetési alap betéteit.

Deviza és aranytartalék kezelés

A devizatartalék a jegybank likvid devizaeszközei közé tartozik és hitel fizetési problémák esetén használja fel, illetve árfolyam-politikai célú devizapiaci intervenciók fedezetére alkalmazza a MNB.

Egyéb betétek

A bankok között - az ügyfelek megszerzése érdekében folytatott- egyre erősödő versenyben számos élőtakarékossági konstrukció létezik.

Jelzáloghitelek

A jelzáloghitelek elsősorban a lakásépítéshez kapcsolódnak. Hosszú lejáratúak, így kevésbé összeegyeztethetőek a bank forrásaival, amelyek túlnyomórészt rövid lejáratúak.

Fogyasztói hitelek

A fogyasztó hitelek a bankok számára azért előnyösek, mert igénybevételük kevésbé ingadozik a gazdaság konjunktúraciklusaira jobban érzékenyebb vállalati hitelekhez képest.

Értékpapírformát öltő betétjellegű konstrukciók

A bankok a különböző szerződéseiket igyekeznek szabványosítani. Ezért előszeretettel használják az értékpapír-jellegű formákat. A leggyakrabban használt értékpapír természetesen a kötvény. A bankok által külső forrásbevonási céllal kibocsátott értékpapírok lehetnek: rövid, közép és hosszú lejáratúak.