bankihitel.hu logó Gyorshitel saját autóra
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Hírek a pénzpiac világából

Forint alapú hitel - megéri?

Szakértők véleménye szerint a svájci frank alapon adósoknak érdemes felülvizsgálni jelenlegi hitelüket, mert ha megvárják a forint következő mélyrepülését, akkor ismét jelentősen többet fognak fizetni havonta. Forint vagy euró alapon érdemes gondolkodniuk.

Általános osztalékértékelési modell

Bár a részvény lejárat nélküli értékpapír, azonban azért, hogy jobban megértsük a jövedelmek tőkésítésének módszerét a törzsrészvények értékelésénél célszerű, ha először az egy periódusra vonatkozó értékelési modellel kezdjük, és azután térünk rá a többi periódusú értékelési modellekre.

Törzsrészvények

Egy részvénytársaság valódi tulajdonosai a törzsrészvényesek, mivel mind a társaság folyó jövedelméből, mind a vagyonából (eszközeiből) csak a hitelezők és az elsőbbségi részvényesek után részesedhetnek.

A részvények árfolyama

Az osztalék nagysága független a cég évi jövedelmétől, tehát akkor sem emelik, ha a nyereség növekszik.

A költségvetési restrikció

A költségvetési restrikció hatására az összkereslet mérséklődik és csökken az infláció. Az infláció csökkenése ösztönzi az exportot, a hitel felvételt, növeli a versenyképességet, ugyanakkor a kereslet mérséklése visszafogja az importot.

Az államadósság és a fizetési mérleg összefüggései

A költségvetés az államközi hitelek felvételével és nyújtásával közvetlenül befolyásolja a tőkemozgási mérleget. Az állami átutalások (segélyek, jóvátétel, nemzetközi szervezetek tagdíjai, ösztöndíjak stb.) bevételeinek és kiadásainak különbsége szintén közvetlenül befolyásolja a folyó fizetési mérleg egyenlegét.

Duration mutató

A fix kötvények árfolyamának kamatláb-érzékenységét sokkal jobban kifejezi a duration és a módosított duration. A duration a fix kamatozású pénzügyi eszközök átlagos hátralévő futamideje.

Elaszticitás mutató

Azt fejezi ki, hogy a kamatláb 1 %-pontos változása milyen mértékű és milyen irányú árfolyamváltozást eredményez.

Másodlagos értékpapírpiac: tőzsde

A kibocsátott papírok adás-vétele történik itt. A befektetők személye változik meg. Biztosítja a megtakarítások likviditását. Az adás-vétel helyszíne szétvált - OTC (over the counter: a pult fölött), a piacon kisebb vállalatok részvényei vannak.