bankihitel.hu logó Gyorshitel saját autóra
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Jelzáloghitel GYIK

Milyen típusú jelzáloghitelek vannak?

Klasszikusan ingatlan alapúan a hitelek, azonban ma már léteznek kisebb összegű, ingóság alapú jelzáloghitelek is. Az első esetben az ingatlan ház, lakás, nyaraló, iroda, irodaház, kert, földterület lehet, míg a második esetben autó, teherautó, haszonjármű, motor.

Mekkora a jelzáloghitel törlesztése?

Az ilyen hitelek a legolcsóbb hitelek közé tartoznak, azért is, mert hosszú lejáratúak, és azért is, mert a bank a jelzáloggal biztosítja be magát arra az esetre, ha az adós nem fizetne - vagyis a folyósító pénzintézet nem arra törekszik, hogy még az adós fizetésképtelensége előtt annyi pénzt sajtoljon ki belőle, amennyi csak elképzelhető. A jelzáloghitelek törlesztőrészlete mindig együtt mozog a jegybanki alapkamattal, tehát a kilátások szerint folyamatosan csökkenni fog egészen az euró bevezetéséig.

Vagyis, ha felvettem pénzt 15%-os kamatra, lehet, hogy azóta van jobb is?

Igen, mivel a kamat folyamatosan csökken, szinte bizonyos, hogy van jobb is, mint régi jelzáloghitele. Érdemes körülnéznie honlapunkon, a kalkulátort használva kiszámolni, mennyibe kerülne a legújabb feltételekkel felvennie egy jelzáloghitelt a régi hitele kiváltására. Ha forinthitele van, biztosan talál olcsóbbat a honlapunkon.

Mire figyeljek a jelzáloghitel felvételekor?

Munkatársaink szívesen segítenek bármilyen technikai kérdésben, azonban önnek kell eldöntenie, hogy egyáltalán akar-e felvenni hitelt. Ehhez alaposan elemeznie kell saját anyagi helyzetét, képzettsége munkapiaci értékét, munkahelye stabilitását, és legfőképpen a helyzetet, amely miatt jelzáloghitelt kíván felvenni. Bár banálisnak tűnhet, manapság az élet és a munka világában tapasztalható megannyi bizonytalanság miatt valóban el kell gondolkodni egy egyszerű kérdésen: tényleg szükségem van erre a hitelre - pontosabban arra, ami miatt fel akarom venni?

Mi tegyek, ha felkerültem a BAR-listára vagy a KHR-listára?

Ebben az esetben sem reménytelen a hitelfelvétel, csak valamivel nehezebb. A kamat az adóslistára tett ügyfeleknek mindig magasabb néhány százalékkal, egyébként minden további feltétel ugyanaz. Ha az előbb azt írtuk, érdemes megfontolni egy hitel felvétele előtt, hogy szükség van-e erre a kölcsönre, akkor BAR-listásként még százszor inkább érdemes feltenni a kérdést: miután egyszer bajba kerültem a fizetéssel, és most ráadásul csak magasabb kamattal kapok pénzt a banktól, valóban szükségem van erre a hitelre? A lényeg, hogy aktív BAR-listásként nem, csak passzív bárosként, azaz már visszafizetett tartozás esetén juthatunk hitelhez.

Kaphatok-e támogatott lakáshitelt?

Nem. 2009-ben megszűnt a támogatott lakáscélú jelzáloghitelek folyósítása, mivel a költségvetés nem tudta kigazdálkodni ezt az összeget. Bár bizonyos könnyítések vannak a témában, az államilag támogatott jelzáloghitelek tulajdonképpen megszűntek létezni.

Elég-e egy ingatlan a hitelfelvételhez, vagy szükségem van munkahelyre és rendszeres jövedelemre is?

Nem elég csak az ingatlan - saját érdekünkben. Ugyanis a banknak nem az a célja, hogy a jelzáloghitel fedezetéhez hozzájusson, és azt eladja, miután az adós nem fizet. A bank azt akarja, hogy az adós fizesse végig a futamidőt, márpedig ez csak akkor lehetséges, ha a hitelt felvevőnek van bejelentett munkahelye, és legalább minimálbérért dolgozik. Sőt esetleg még ez sem elég: a bank mérlegelheti, hogy adott fizetésből kigazdálkodható-e a havi törlesztés. Ha a hitel bedől, a bank nyűgként kényszerül magára venni olyan feladatokat, amelyek egyáltalán nem tartoznak a profiljába (az árverezés körüli összes teendő). Tehát, ha nem csupán egy ingatlannal tudjuk fedezni a kölcsönt, hanem jövedelmet is fel tudunk mutatni - akkor is, ha ez nem feltétel -, a havi törlesztésünk alacsonyabb lett, mivel a pénzintézet megbízhatóbb ügyfélnek minősít minket, mint azt, aki valamilyen oknál fogva nem tud rendszeres jövedelmet felmutatni. Mielőtt ezért megvetné a bankot, gondolkodjon el azon, hogy ön mit tenne hasonló helyzetben.

Milyen fekvésű ingatlanokra lehet jelzáloghitelt kérni?

Vályogházakra nem, tulajdonképpen bármilyen más ingatlanra igen. Figyelembe kell venni azonban, hogy a bank mindig a piaci érték alapján dönt a kihelyezhető pénzösszegről, és csak a piaci érték 60%-a körüli összeget folyósítja, így biztosítva be magát, hogy árverés esetén is minél többet visszakap a folyósított összegből. Egy kis, falusi téglaház az Ormánságban nem ér annyit, mint ugyanaz a téglaház Hévíz mellett, vagy Budapest egyik budai kerületében. Egyébiránt a jelzálog fedezete lehet iroda, lakás, ház, kert, üdülő, szántóföld stb. - lényegében bármilyen ingatlan.

Honnan tudom, hogy mennyit ér az ingatlanom?

Ez egy érdekes kérdés: miközben azt gondolnánk, hogy az értékbecslők nagyjából el tudják találni, mennyit ér egy ingatlan, a tapasztalat nem erre mutat. Ezért minden bank saját értékbecslővel becsülteti fel az ingatlant, akkor is, ha egy nappal előtte csináltattuk meg mi magunk. Kivétel, ha véletlenül éppen az az iroda végezte a becslést, amellyel a bank is dolgoztat. Ilyenkor a pénzintézet elfogadja a becslést.