bankihitel.hu logó Gyorshitel saját autóra
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

A jelzáloghitel fogalma

A jelzáloghitel egy olyan hitel, amikor a bank egy ingatlan vagy ingóság fedezete, biztosítéka mellett nyújt hitelt az adósnak.

A jelzáloghiteleknek számtalan fajtáját ismerjük: míg a legkorábbi időkben (ókor, bibliai idők) csak a ház alapú jelzáloghitelt ismerték, addig mára egész kis hitelerdő hajtott ki ezen a területen.

Összességében azt mondhatjuk, a jelzáloghitelek lehetnek szabad felhasználásúak vagy valamilyen célra folyósítottak. Ezek a hitelek teszik lehetővé a legnagyobb kölcsönösszeg felvételét, mivel csak a fedezet értéke szab határt a felvenni kívánt összegnek. A jelzáloghitelek futamideje általában több tíz év, de még a legrövidebb járműfedezetes hiteleknél is lehet akár nyolc év. A hosszú futamidő lehetővé teszi, hogy a bankok alacsony kamatra helyezzenek ki kölcsönt, így a jelzáloghitelek kamata általában egy számjegyű. A jelzáloghitelek típusainak részletes ismertetését erre a linkre kattintva éri el: A jelzáloghitelek típusai

A klasszikus jelzáloghitel egy ingatlan fedezete mellett nyújtott hitel. Az ingatlan tulajdonosa hitelt vesz fel, és azzal bizonyítja fizetési hajlandóságát, hogy felajánlja, ha nem fizet, a bank elárverezheti a felajánlott ingatlan, hogy bizonyosan visszakapja a kihelyezett pénzt. Éppen emiatt a jelzáloghitelek mindig csak a fedezet értékének 50-70%-ára rúgnak - az árverezéskor ugyanis az eladó (aki immár a bank) soha nem kapja meg az ingatlan valódi piaci értékét.

A jelzáloghitelek másik fajtája az ingóság fedezete mellett nyújtott kölcsön. Mivel a kihelyezett pénz összege mindig a zálogtárgy értékétől függ, az ingóságokra felvett hitelek jellemzően néhány százezer vagy millió forintosak, bár egy buszra, kamionra vagy nagy értékű autóra akár több tízmillió forintos gyorskölcsön igénylése és folyósítása sem kizárt.