bankihitel.hu logó Gyorshitel saját autóra
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

A jelzáloghitel felvételének feltételei

A jelzáloghitel mind a magyar, mint az osztrák banki hitelek piacán a legkeresettebb hitel. Bár a válság miatt ez a szektor is nehéz időket él át, még mindig nem olyan nagy a visszaesés, mint a többi területen. A jelzáloghitelek kamata alacsony, igénylésük egyáltalán nem bonyolult, tulajdonképpen azt mondhatjuk, minden, munkahellyel rendelkező magyarországi lakosnak lehetősége van jelzáloghitelt felvenni.

A jelzáloghitel felvételéhez a következő feltételeket kell teljesíteni az igénylőnek:

  • Be kell töltenie a 18 életévet, de nem lehet 70 évesnél idősebb.
  • Rendelkeznie kell egy munkahellyel. Ehhez kapcsolódóan: legalább három hónapos munkaviszonyt kell tudnia felmutatni (ez az ügyfél megbízhatóságának mérőfoka).
  • A jövedelme nem lehet minimálbér alatt. Ennek oka kettős: egyrészt a bank be akarja biztosítani magát, hogy olyan személynek ad hitelt, aki minden hónapban kap legalább minimálbérnyi összeget (ez az összeg persze változhat felfelé a későbbiekben), másrészt minimálbér alatti összegből amúgy sem lehetséges visszafizetni egy komolyabb jelzáloghitelt.
  • Az ingatlanra biztosítást kell kötni, illetve, ha van rajta, akkor azt nem lehet felmondani a hitel futamideje alatt. Ez szintén előnyös a banknak, de az ügyfélnek is.
  • Szükséges egy magyar állandó lakcím, és külföldiek esetén letelepedési engedély.
  • Nem elég csupán munkahellyel és megfelelő bérrel rendelkezni, ezen túl jelzáloghitelt csak Magyarországon szerzett jövedelemre adnak. Ennek oka az, hogy nemfizetés esetén a bank így könnyebben el tud járni az adós ellen.
  • Szükség van továbbá egy, az adós nevére szóló telefonra (vonalas, mobil).
  • Végül be kell tudnia mutatni az igénylés pillanatától visszaszámítva legalább két havi bankszámlakivonatot.

Ha a fenti feltételeknek megfelel (amelyek közt tulajdonképpen egyetlen különleges vagy értehetetlen dolog sincs), akkor igényelhet jelzáloghitelt: szabad felhasználású kölcsönt személyi hitel helyett, ingatlan vagy ingóság alapú hitelt.