bankihitel.hu logó Gyorshitel saját autóra
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Pénzügyi fogalomtár - pénzügyi fogalmak magyarázata

 

Támogatott hitel

Magánszemélyek, vállalkozások részére meghatározott célra igénybe vehető kedvezményes feltételekel bíró hitel (jellemzően alacsony kamatozású, az árfolyamkockázatot kiküszöbölő konstrukciókat takarnak).

részletesen »

Társ-számlatulajdonos

Lakossági bankszámlák esetében egy számlának 2 tulajdonosa lehet, a számlatulajdonos és a társ-számlatulajdonos. társ-számlatulajdonos számlaszerződéssel kapcsolatos jogai és kötelezettségei megegyeznek a számlatulajdonoséval. A számla megszüntetését a két tulajdonos csak együtt kérheti.

részletesen »

Tartalékráta

Megmutatja, hogy a kereskedelmi bankoknak az ügyfelek betéteinek mekkora hányadát kell a központi banknál nem kamatozó betétként elhelyezni. Ennek mindenkori mértékéről az MNB-ről szóló törvény értelmében a Monetáris Tanács dönt. A tartalékráta alapvetően a kereskedelmi bankok által nyújtható hitelt korlátozza.

részletesen »

Technikai kamat

Biztosítók által használt kamatláb, amelyet befektetéseikkel szerintük el tudnak érni a várható kifizetések mellett.

részletesen »

Technikai számla

Könyvelésnél használt segédszámla, amely adott gazdasági esemény lekönyvelését követően lenullázódik, megszűnik. Példa: készpénz bankszámláról történő felvétele esetén a banki értesítés megérkezéséig technikai számláról történik a kifizetés, majd az értesítés megérkezésekor az összeg a bankszámláról a technikai számlára kerül, amelyen így a növekedés és csökkenés megegyezik.

részletesen »

Teljes hiteldíj

A hitel folyósításához kapcsolódó és a hitel szerződés szerinti normál igénybevételével kapcsolatban felmerülő díjakat (kamat, kezelési költség és folyósítási jutalék) tartalmazza. A teljes hiteldíj nem tartalmazhatja a hitel folyósításától független, illetőleg a hitel folyósítása előtt felmerült költségeket (pl. hitelbírálati díj, rendelkezésre állási jutalék).

részletesen »

Teljes tartozás

Az Ügyfélnek a Bankkal szemben a szerződés alapján fennálló összes, meg nem fizetett tartozását (ideértve a díjakat is), azok kamataival, járulékaival és mindazon, Ügyfelet terhelő költségekkel együtt, melyek a Banknál a szerződéssel és annak érvényesítésével kapcsolatban merülnek fel.

részletesen »

Teljesítési garancia

Bank fizetési ígérete, garanciája a szállító részére, amennyiben a bank ügyfele mint vevő részére a szerződésszerű teljesítés megtörtént.

részletesen »

THM

Komplex mutató, amely megmutatja, hogy egy adott hitel ténylegesen mennyibe kerül a hitelfelvevőnek. A THM a kamatlábon kívül tartalmazza a hitellel kapcsolatos egyéb költségeket is, mint például a kezelési költség, a rendelkezésre tartási jutalék, a folyósítási jutalék.

részletesen »

Többes ügynök

A hatályos biztosítási törvény a biztosításközvetítők között megkülönböztet függő és független közvetítőket. Egyértelmű, hogy az első kategóriába tartozó szereplők egyetlen biztosító termékeit értékesítik. A második csoportba tartoznak az alkuszok és a többes ügynökök. Az alkuszok feltárják az ügyfél igényét, s arra keresnek egy biztosítási megoldást, míg a többes ügynökök több biztosító "késztermékeit" árulják az ügyfeleknek.

részletesen »