bankihitel.hu logó Gyorshitel saját autóra
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Pénzügyi fogalomtár - pénzügyi fogalmak magyarázata

 

S.W.I.F.T. (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication)

Pénzügyi intézmények által tulajdonolt nemzetközi szervezet, amely egy olyan hálózatot üzemeltet, ami lehetővé teszi fizetési és egyéb pénzügyi üzenetek továbbítást pénzügyi intézmények között az egész világra kiterjedően. A S.W.I.F.T. üzenet csak egy rendelkezés a pénzösszegek továbbításáról, maga a pénzösszeg különböző fizetési rendszereken, vagy a levelező banki kapcsolatokon keresztül kerül átutalásra.

részletesen »

Saját forrású ügylet

Azon hitelügylet, amikor a Bank saját forrását helyezi ki az Ügyfélnek (és nem refinanszírozott forrást ad tovább).

részletesen »

Sávos kamatozás

Sávos kamatozás esetén a számla egyenlegének adott összegsávba eső része az adott sávhoz tartozó kamatlábbal kamatozik.

részletesen »

SDR

Magyarul Különleges Lehívási Jogok. A Nemzetközi Valuta Alap (IMF) által 1970. január 1-jén bevezetett nemzetközi hiteleszköz. Az SDR-t csak az IMF-tagországok jegybankjai közötti pénzügyi elszámolásokban lehetett felhasználni. A tagországoknak az SDR alapján igénybe vehető hitelforrása az IMF-nél jegyzett kvótájuk nagyságától függött, gyakorlatilag annak kétszeresét használhatták fel.

részletesen »

Spot

Azonnali (tehát nem későbbi időpontra szóló) vétel vagy eladás.

részletesen »

Stakeholder

A részvénytársaság tulajdonosa vagy többségi tulajdonosa.

részletesen »

Szabad pénzeszköz

Látra szóló bankbetét, készpénz, amelyet a vállalkozás nélkülözni tud mivel saját és köcsönkapott forrásai elegendőek a működés biztosításához.

részletesen »

Szabadkereskedelmi övezet

Egyfajta gazdasági integráció, a tagok fenntartjáj szabad intézkedési jogkörüket, előmozdítva a nemzetközi munkamegosztás fejlesztését.

részletesen »

Számlakivonat

SWIFT rendszeren keresztül a Banknál vezetett számláról külföldi bankhoz küldött bankszámlakivonat, mely tartalmazza a számla nyitóegyenlegét, a számlamozgásokat valamint a számla záróegyenlegét.

részletesen »

Számlakonverziós árfolyam

Az a vételi árfolyam, amelyen a követelés értékét jóváírják az adott számlán, illetve az az eladási árfolyam, amelyen a tartozás értékével megterhelik a számlát.

részletesen »