bankihitel.hu logó Lakáscél
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Pénzügyi fogalomtár - pénzügyi fogalmak magyarázata

 

Pénzutalvány

Az ügyfél megbízhatja a számlavezető bankját, hogy meghatározott összeget postautalványon fizessen ki a megnevezett címzettnek.

részletesen »

Pénzügyi közvetítők

A pénzügyi szektor szereplői ? azaz a megtakarítók és a hitelfelvevők - közötti közvetítést végző pénzügyi intézmények (bankok, biztosítók, befektetési alapok, nyugdíjpénztárak, stb.) elnevezése.

részletesen »

Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF)

Magyarországon az összes pénzügyi intézmény (bankok, biztosítók, befektetési alapok, nyugdíj- és lakás-takarékpénztárak, stb.) és az értékpapírpiacok felügyeletét ellátó szerv.

részletesen »

Piacgazdaság

Olyan gazdaság, amelyet alapvetően a piaci viszonyok irányítanak, az állam nem avatkozik bele a gazdaság működésébe, csupán annak működési keretfeltételeit biztosítja.

részletesen »

piaci kamatláb

A felek által kiválasztott megfelelő, ismert és elfogadott bankközi kamatláb, mint amilyen például – de nem kizárólag – a BUBOR, EURIBOR, LIBOR, EONIA; és amely megfelelő adatforráson (adatszolgáltató által) kerül publikálásra, mint amilyen például – de nem kizárólag – a REUTERS vagy a BLOOMBERG.

részletesen »

Piaci mutató

A nemzetgazdaság valamely szegmensének, szereplőjének helyzetével kapcsolatos információkat leíró mérőszám (pl. piaci részesedés, munkanélküliségi ráta stb.). Lehet tehát makro-, de vállalati szintű mérőszám is.

részletesen »

PIN kód

Egy számkód, melyet a kártyabirtokosnak bankártya használatkor a legtöbb esetben személyazonosítás és hitelesítés céljából meg kell adnia. Ugyanaz a szerepe az elektronikus tranzakcióknál, mint az aláírásnak a papír bizonylaton adott megbízás alapján végrehajtott banki műveleteknél.

részletesen »

Portfólió

Szó szerinti jelentése: tárca. Befektetések esetében azt jelenti, hogy a befektetőnek milyen jellegű befektetései (részvény, kötvény, ingatlan stb.) vannak, de jelenti ugyanazon jellegű befektetések (pl. részvénybefektetés) diverzifikációját is (valakinek nemcsak egyfajta részvénye van, hanem több cég papírjait is megvásárolta). Egy befektető alapvetően azért alakít ki portfóliót, hogy ne csupán egyetlen befektetési formától, vagy papírtól függjön. A portfólió alapvetően a kockázatmegosztás eszköze.

részletesen »

POS (point of sale)

A meghatározás a bankkártyák kereskedőknél történő használatára utal. A fizetési információk elektronikus terminálon keresztül, vagy papírbizonylaton kerülnek rögzítésre.

részletesen »

Postai fizetések

Postai fizetések esetén a Bank közvetítőként jár el a Posta és az Ügyfél között. A Banknak két szerepe lehet: a Postához/tól történő pénztovábbítás és a fizetésekkel kapcsolatos információk továbbítása. A szolgáltatások igénybevételének feltétele, hogy az Ügyfél Banknál vezetett pénzforgalmi bankszámlával rendelkezzen. A Posta által nyújtott pénzforgalmi szolgáltatások a következők: készpénzátutalási megbízás, expressz készpénz-átutalási megbízás, pénzforgalmi betétkönyv, postai kifizetési utalvány, postai készpénzfelvétel.

részletesen »