bankihitel.hu logó Gyorshitel saját autóra
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Pénzügyi fogalomtár - pénzügyi fogalmak magyarázata

 

MNB alapkamat

Az MNB által hivatalosan meghirdetett kamatláb, ami hatással van a kereskedelmi bankok kamat alakítására, valamint a bankok egymás között alkalmazott kamatának (BUBOR) alakulására is.

részletesen »

Monetáris

A gazdaságban lévő pénz mennyiségével, a kamatlábbal, valuta árfolyamával kapcsolatos jelző. A monetáris politika végrehajtása a Jegybank feladata.

részletesen »

Monetáris bázis

A monetáris bázis több tényezőből tevődik össze. Ezek: bankjegy- és érmeállomány, a bankoknak a Magyar Nemzeti Banknál elhelyezett tartalékai, valamint az egynapos betétek. A monetáris bázist M0-val jelölik.

részletesen »

Money market

Money market= pénzpiac. A monetáris szektor (monetáris hatóság, hitelintézetek) szereplőinek és a nagyvállalatok treasury-jeinek részvételével működő virtuális piac, ahol az átmenetileg fölösleges likviditások cserélnek gazdát.

részletesen »

Monitoring

Időszakonként ismétlődő ellenőrzés.

részletesen »

MTS

Európa legnagyobb értékpapírkereskedési rendszere. Az 1. szintjén legalább 5 milliárd euró névértékben kibocsátott(csak és kizárólag euróban denominált) államkötvényekkel lehet kereskedni. A további (nemzeti) szinteken is jellemzően államkötvény- és kincstárjegy-kereskedés folyik.

részletesen »

Multidiszciplináris

Több tudományterületet érintő, több tudományterületre támaszkodó.

részletesen »

Multilaterális

Többoldalú (például kereskedelmi kapcsolat).

részletesen »

Műbizonylat

A termékek megfelelő minőségét bizonyító dokumentum, amelyet a gyártó köteles kiállítani. A minőségbiztosítási rendszereknél fontos, mert az előállított termékek minősége csak azáltal garantálható, hogy a felhasznált anyagok minősége is megállapítható.

részletesen »