bankihitel.hu logó Gyorshitel saját autóra
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Pénzügyi fogalomtár - pénzügyi fogalmak magyarázata

 

Lakossági üzletág (Retail Banking)

A kereskedelmi bankok lakossággal, illetve kisvállalkozásokkal kapcsolatos tevékenységeinek gyűjtőneve, a bank fő forrásgyűjtő területe. A klasszikus lakossági szolgáltatások közé tartozik a betétgyűjtés, a pénzforgalmi szolgáltatások és a fogyasztási hitelezés. A "retail" központú bankra jellemző a nagy ATM illetve fiókhálózat.

részletesen »

Látra szóló betét

Olyan betétszámla, ahol a pénz nincs lekötve, és a bank a lekötött betétnél alacsonyabb kamatot fizet.

részletesen »

Leányvállalat

Olyan önálló jogi személy, amely az anyavállalattal szoros tőke- és egyéb üzleti kapcsolatban, tőle függő helyzetben áll.

részletesen »

Lejáratig számított hozam (yield to maturity)

Belső megtérülési rátának is nevezik, s kötvények hozamának meghatározására szolgál. Kiszámításához a kötvény árfolyamára, éves fizetéseire és lejáratára van szükség. Ezen adatok birtokában kötvénytáblázatokból olvasható ki a hozam.A lejáratig számított hozam segítségével tehát megtudhatjuk, hogy ha ma vásárolunk egy tízéves lejáratú 11% névleges kamatozású kötvényt 95%-os árfolyamon, akkor a kötvény lejártakor (tehát 10 év múlva) mennyi pénzünk lesz ebből a befektetésből.

részletesen »

Lekötött betét

Meghatározott időszakra elhelyezett betét, melyhez nem lehet hozzáférni csak büntető jelleggel (alacsonyabb kamat).

részletesen »

Leszámítolás

A bank a más nevére szóló fizetési ígéretet a lejárat előtt megvásárolja, így lejáratkor neki teljesítik a fizetést. A bank haszna alapvetően a leszámítoláskor fizetett ár és a váltóért később kapott összeg különbözete, amely azonban kockázatos a váltóadós esetleges nemfizetése miatt.

részletesen »

Levelező bank (correspondent bank)

Egy másik bank részére, annak megbízása alapján pénzforgalmi bankszámlát vezet. A megbízó által kezdeményezett fizetési megbízásokat az elszámolási rendszerekbe továbbítja, illetve az onnan érkezőket részére jóváírja.

részletesen »

LIBOR

Londoni bankközi piac adott devizában irányadó hitelkamatlába. Beszélhetünk font-LIBOR-ról, dollár-LIBOR-ról stb.

részletesen »

likvidációs érték

Az az érték, amelyhez a Bank akkor jut, ha az Ügyféllel szembeni követelését végrehajtási vagy felszámolási eljárás keretében kell érvényesítenie a jogszabályban előírt értékesítési költségek figyelembe vételével. Az érték azt mutatja, hogy végelszámolás, likvidáció során mennyiért lehetne értékesíteni az adott ingatlant vagy eszközt, és az értékesítés költségeit is figyelembe véve mi az értékesítésből származó nettó jövedelem.

részletesen »

Likviditás

Egy bank (illetve bármely szervezet, társaság) fizetőképessége, vagyis az a képessége, hogy bármely pillanatban vissza tudja fizetni az ügyfelei pénzét, illetve fizetni tud ügyfelei szolgáltatásáért. Különösen bankok esetében hangsúlyos, fontos fogalom. A bármikori fizetőképességet nagyon körültekintő - likviditási terven alapuló -likviditásmenedzseléssel tudja elérni a bank.

részletesen »