bankihitel.hu logó Lakáscél
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Pénzügyi fogalomtár - pénzügyi fogalmak magyarázata

 

Likviditás- menedzsment

Egy bank likviditásának minél kisebb költséggel és minél biztonságosabb módon történő fenntartására irányuló tevékenységek gyűjtőneve, amely tevékenységeket külső és belső előírások szabják meg. Külső tényező a jegybanki kötelező tartalék mint likviditási puffer; belső tényező a banki szabályzatok által előírt likviditási mutatók, portfóliótartás, nagy betétek készpénzfedezetének tartása.

részletesen »

Likviditási terv

A likvidást biztosító likviditásmenedzsment lépéseinek, intézkedéseinek megtervezése, vagyis a befolyó és kifizetendő pénzek közötti összhang tervezése. Bankok esetében ez főképpen a források (betétek) és az eszközök (elsősorban hitelek) lejárati összhangjának megtervezését jelenti. Ha például egy bankhoz csak egy hónapra helyeznének el betéteket az ügyfelek, s azokat a bank pl. 5 éves hitelek formájában helyezné ki, majd tegyük föl, hogy egy adott pillanattól nem helyeznének el több betétet az ügyfelek, akkor a nála egy hónap után a pénzükért jelentkező betéteseket nem tudná kifizetni, hiszen azok pénze 5 éves lejáratú hitelekben nyugodna. Ezért kell megteremteni az összhangot a betétek és a hitelek lejárata között. Természetesen ha a bank csak egy hónapra helyezné ki a betétesei pénzét, akkor is fennállna annak veszélye, hogy az adós nem fizetné vissza a hitelt időben. A banknak ezt a kockázatot is kezelnie kell, s a likviditási tervnek ilyen eshetőségekre is ki kell terjednie.

részletesen »

Likviditási kockázat (liquidity risk)

Annak kockázata, hogy valamely teljesítésre kötelezett fél nem esedékességkor, hanem egy későbbi időpontban tesz teljes összegben eleget fizetési kötelezettségének.

részletesen »

Lízing

Atipikus szerződési forma, amely két szereplő a lízingbe adó és a lízingbe vevő között jön létre. A lízingbe adó vállalja, hogy adott eszközt megvásárolja, és a lízingbe vevő használatára bocsájtja. Lízingbe vevő rendszeresen lízingdíjat fizet, amely a vételár kamatokkal növelt értékének adott naptári időszakra (hónapra) jutó része. A szerződés lejártakor az eszköz automatikusan vagy maradványérték megfizetése ellenében a lízingbe vevő tulajdonába mehet át, amennyiben ezt előre kikötötték.

részletesen »

Lombardhitel

Értékpapír-, forint- és devizabetétfedezet mellett nyújtott hitel.

részletesen »