bankihitel.hu logó Gyorshitel saját autóra
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Pénzügyi fogalomtár - pénzügyi fogalmak magyarázata

 

EBKM

Valamely betét tényleges éves hozamát jelző mutató, amelyet minden bank köteles azonos elvek szerint kiszámítani. E mutató segítségével összevethetők az egyes bankok által kínált betétek tényleges éves hozamai.

részletesen »

ECU (European Currency Unit)

Egységes Európai Pénz. Az Európai Közösség országai 1979-ben vezették be azzal a céllal, hogy egymás közötti elszámolásaikban ne egy külső ország valutáját (elsősorban az amerikai dollár-t) használják. Az ECU utódának tekinthető az euró.

részletesen »

Egyenleg lekérdezés

A számlán lévő összeg lekérdezése.

részletesen »

Egyesített összevont értékpapír számla

A KELER Rt. által vezetett nyilvántartás az ügyfél rendelkezése alatt álló összes dematerializált értékpapírról, és a gyűjtőelven tárolt nyomdai úton előállított értékpapírokról.

részletesen »

EHM (egységesített értékpapír-hozam mutató)

Fix kamatozású kötvények hátralévő futamidejére jutó kamat százalékos formában kifejezve.

részletesen »

Eladósodottsági mutató

Az eladósodottsági mutató általában azt jelzi, hogy valamely személy vagy szervezet mekkora adóssággal (hitellel) rendelkezik a jövedelméhez képest. Az állam esetében a jövedelem a GDP, így az állam által felvett hiteleket volumenét ehhez viszonyítják. Ha tehát azt mondjuk, hogy a magyar állam eladósodottsága 60%, akkor ez azt jelenti, hogy az állam által felvett hitelek (külföldről és belföldről származók együtt) az adott évi GDP 60%-ára rúgnak (az állam eladósodottságát általában éves szinten értik).

részletesen »

elektronikus átutalás VIBER-en keresztül

VIBER rendszeren keresztül küldött fizetési megbízás arra, hogy a fogadó bank egy adott összeget írjon jóvá a kedvezményezett számláján.

részletesen »

Elektronikus pénz (electronic money)

Számítógép memóriájában, illetve intelligens kártyán elektronikus módon tárolt érték. A tárolt érték a kibocsátóval szembeni követelést testesíti meg, amit a kibocsátó közreműködése nélkül át lehet ruházni.

részletesen »

Elektronikus pénztárca (electronic purse)

Újratölthető, többfunkciós, előre fizetett, elektronikus pénzt tároló kártya, amelyet kis értékű kereskedelmi vagy egyéb fizetésekre használnak

részletesen »

Életjáradék

A biztosított részére élete végéig rendszeresen (havonta) fizetett összeg, amelynek mértéke a befizetési időszak hosszán és a befizetett összegek nagyságán múlik.

részletesen »