bankihitel.hu logó Lakáscél
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Pénzügyi fogalomtár - pénzügyi fogalmak magyarázata

 

Értékpapírszámla

A dematerializált (fizikaileg ki nem nyomtatott) értékpapírok nyilvántartásának módja, amely az erre vonatkozó szerződéssel jön létre. Az értékpapír csak az adott számlán létezik.

részletesen »

eseti átutalás

Számlák közötti pénzmozgás, amelynél az ügyfél számlájáról más ügyfél bankon belüli számlájára vagy bankon kívülre történik a pénz utalása.

részletesen »

Eszköz-forrás bizottság

A modern felépítésű kereskedelmi bank legfontosabb döntéshozó szerve, mely a rövid és hosszú távú eszköz- és forrásszerkezetre vonatkozó döntéseket meghozza, figyelembe véve a likviditást, a kamatlábkockázatot, a jövedelmezőséget, illetve a tőkemegfelelést. A bizottság rendszerint a vezérigazgatóból, a pénzügyi vezérigazgató-helyettesből, az üzleti vezérigazgató-helyettesből, a treasury, a kockázatkezelés és a fiókhálózat vezetőiből, illetve egyéb felsővezetőkből áll. Általában hetente vagy kéthetente ülésezik.

részletesen »

Euribor

A frankfurti bankközi piacon jegyzett, az Európai Központi Bank vonatkozó szabályzatának mindenkori előírásai szerint megállapított ajánlati kamatlábat jelenti, amely a Reuters monitor megfelelő oldalán (vagy ennek hiányában a Telerate monitor megfelelő oldalán) EURIBOR-ként megjelenik. A különböző futamidejű EURIBOR-ok közül az alkalmazandót az Ügyfélszerződés tartalmazza.

részletesen »

Euro libor

A londoni bankközi piacon irányadó euró-hitelkamatláb, amely azt jelenti, hogy a bankok mennyiért kaphatnak egymástól euróban hitelt adott futamidőre.

részletesen »

Eurodeposit

Euróban elhelyezett betét.

részletesen »

Európai opció

Olyan határidős ügylet, amellyel kapcsolatos vételi vagy eladási jog csak a határidő lejártakor hívható le.

részletesen »

Expanzív monetáris politika

A pénzmennyiség növelésén alapuló monetáris politika. Inflációt okoz.

részletesen »

Expediáló

Kiadó, kiszolgáló (lásd gyógyszerészet). Expediáló rendszer: termékkiadó-rendszer.

részletesen »

Exporthitel

A termékek külföldi piacokra jutását segítő finanszírozási eszköz. Nemzetgazdasági szerepe miatt néhány országban speciális pénzügyi intézményt hoznak létre erre a célra (Magyarországon ez az Eximbank).

részletesen »