bankihitel.hu logó Gyorshitel saját autóra
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Pénzügyi fogalomtár - pénzügyi fogalmak magyarázata

 

devizaügyletek

Az azonnali-, ill. határidős deviza adásvételek, devizacsere ügyletek és az opciós devizaügyletek gyűjtőfogalma – ide értve ezek bármelyikének és/vagy összességének származékos változatait is.

részletesen »

Dezinfláció

Az infláció csökkenése.

részletesen »

Dezintermediáció

Az a folyamat, amelynek során a pénzügyi szektor szereplői egyre több üzletet kötnek a bankok megkerülésével. A dezintermediáció fő terepe a tőkepiac, amely az értékpapírosítás segítségével lehetővé teszi a hagyományos tőkepiaci közvetítők kikerülését a hitel- és egyéb tranzakciókban.

részletesen »

diákhitel

A felsőfokú tanulmányok megkönnyítésére létrejött Diákhitel-konstrukció az egyetemi- főiskolai évek alatt igényelhető, könnyű, egyszerű megoldás, mellyel a hiteligénylő a jövőbeni fizetésének egy kis részét hasznosan fektetheti be a jelenben.

részletesen »

Diners

A világon elterjedt nemzetközi terheléses fizetési kártya.

részletesen »

Diszkont értékpapír

Hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, amelyet névérték alatt bocsátanak ki. Lejáratkor a névértéket fizetik meg a tulajdonosnak, így a realizált hozam a névérték és a kibocsátási érték különbözete.

részletesen »

Diszkont kamatláb

Az a kamatláb, amellyel a különböző időpontban esedékes pénzeket egy általunk választott (jelen vagy jövőbeni) időpontra számítjuk át. Erre azért van szükség, mert a különböző időpontban esedékes pénzösszegek jelen-, illetve jövőértéke különbözik.

részletesen »

Diszkont kincstárjegy

Egy éven belüli lejáratú, névérték alatt kibocsátott államkötvény, amelyért lejáratkor a névértéket fizeti ki a kibocsátó.

részletesen »

Diverzifikáció

Kockázatcsökkentésre irényuló magatartás, amely különböző típusú, lejáratú, kockázatú, hozamú, devizájú, stb. befektetési lehetőségek kombinálásával jön létre.

részletesen »

Dollár-forint fixing

A két valuta egymással szembeni záróárfolyama. A záróárfolyam lehet a tőzsdei kereskedés végén érvényes árfolyam, illetve (főként határidős ügyletek elszámolásánál) napközbeni választott időpontra szóló, az MNB által rögzített árfolyam is.

részletesen »