bankihitel.hu logó Gyorshitel saját autóra
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Pénzügyi fogalomtár - pénzügyi fogalmak magyarázata

 

B2B (Business to business)

Vállalatok közötti kommunikáció, kapcsolat, értékesítés (szervezeti piac).

részletesen »

B2C (Business to consumer)

Vállalat és fogyasztó közötti kommunikáció, kapcsolat, értékesítés (fogyasztói piac).

részletesen »

Balassa-Samuelson hatás

A felzárkózó országokban a termelékenység javulása eltérően sebességgel megy végbe a gazdaság egyes ágazataiban. A külkereskedelmi forgalomba kerülő termékeknél a termelékenység javulása nagyobb, ami nagyobb nominális bérnövekedést tesz lehetővé. A béremelkedés azonban átgyűrűzik azokba az ágazatokba is, ahol a termelékenység nem növekedett. Az emiatti indokolatlan béremelkedésnek - az árszínvonal növekedésén keresztül - végső soron inflációs hatása lesz.

részletesen »

Bank

A bank eredendően az az intézmény volt, amely betéteket fogadott el és pénzt kölcsönzött. A modern bankok ezen túlmenően más tevékenységeket is végeznek: fizetésközvetítést, fizetéseket,értékkezelést, értékpapír-műveleteket, valuta- és devizaműveleteket, egyéb pénzügyi szolgáltatásokat. A meghatározás nem csupán a szűkebb értelemben vett bankokra, hanem egyben intézményekre, az ún. egyéb pénzintézetekre, vagy más szóval pénzügyi közvetítőkre is érvényes.

részletesen »

Bankassurance

A banki és biztosítási tevékenységgel egyszerre foglalkozó pénzügyi szervezetek tevékenységének összefoglaló (francia eredetű) elnevezése. A bankassurance megjelenése a már meglévő fiókhálózat kihasználásának közgazdasági előnyeiből ered.

részletesen »

bankcsekk

A kiírt bankcsekk egy bank által meghatározott összegre kiállított készpénzkímélő fizetőeszköz. A csekket a bank saját magára vagy egy másik bankra intézvényezheti.

részletesen »

Bankfelügyelet

A hitelintézetek állami felügyelete, melynek célja a prudenciális szempontok érvényesítése a bankok gazdálkodásában, és a nagyméretű, pénzügyi rendszert veszélyeztető pénzügyi válságok kialakulásának megakadályozása.

részletesen »

Bankfiók

Egy bank ügyfelek fogadására és kiszolgálására létrehozott üzlethelyisége, amely körzetében bizonyos fokú (általában nem túl nagy) önállóságot élvez a betétgyűjtésben, illetve kisebb hitelek nyújtásában.

részletesen »

Bankgarancia

A bankgaranciát bankok vállalják ügyfeleikért, ezzel lehetővé téve számukra, hogy egy másik banktól hitelt kapjanak. Ezt a kötelezettségét a bank szerződésben vállalja, pontosan meghatározva, milyen feltételek teljesülése esetén hívható az le. A bankgarancia természetesen pénzbe kerül, általában az adósság összegére vetítve évi 26%-ba.

részletesen »

Bankgarancia felülgarantálása

Egy másik bank arra vállal kötelezettséget, hogy amennyiben az ügyfél részére garanciát nyújtó bank a kedvezményezett felszólítása ellenére nem tesz eleget fizetési kötelezettségének, teljesíti a fizetést.

részletesen »