bankihitel.hu logó Gyorshitel saját autóra
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Pénzügyi fogalomtár - pénzügyi fogalmak magyarázata

 

Bázispozíció

Egy bank elkövetkező időszakra - általában egy, illetve három hónapra - várt hipotetikus (kötendő üzleteket nem figyelembe vevő) készpénzigénye, illetve többlete. A bázispozíció és a várhatóan kötendő üzletek pénzáramlása határozza meg a bank likviditási igényét.

részletesen »

Bedobó trezor

Fiókzárást követő pénzbefizetés lehetősége vállalkozások számára, ahol az elszámolás utólagosan történik.

részletesen »

Befektetés

Rendkívül általános fogalom. Gyakorlatilag magában foglal minden olyan pénzügyi tranzakciót, amelyet valaki azért hajt végre, hogy annak révén megőrizze a pénze reálértékét.

részletesen »

Befektetési alap

Befektetési tevékenységet üzletszerűen végző cég. A pénz átvételekor befektetési jegyet ad ki, amely a befektetéssel realizálható hozamból való részesedésre szóló jogosítvány.

részletesen »

Befektetési bank

Kizárólag befektetési szolgáltatásokat - értékpapírügyleteket, tanácsadást, kibocsátás-szervezést, aláírást, jegyzési garanciavállalást, stb. - nyújtó bank. Elsősorban az USA-ban elterjedt, mivel ott korábban törvény tiltotta a befektetési és kereskedelmi banki tevékenység együttes végzését.

részletesen »

Befektetési hitel

Rövid lejáratú, értékpapírvásárláshoz nyújtott hitel, amikor a hitelező is részt vesz az értékpapír-ügylet lebonyolításában.

részletesen »

Befektetési jegy

Befektetési alapnál elhelyezett megtakarításért kapott dematerializált értékpapír.

részletesen »

Befektetési kockázat

A bank befektetéseinek esetleges értékcsökkenéséből, illetve azok vészhelyzetben való költséges értékesítéséből eredő kockázata.

részletesen »

Befektetési szolgáltató

Más néven bróker, aki befeketési szolgáltatási tevékenységet, kiegészítő befektetési szolgáltatási tevékenységet végző társaság. Ide tartozik az értékpapír-kereskedő, az értékpapírbefektetési társaság és az értékpapír-bizományos.

részletesen »