bankihitel.hu logó Gyorshitel saját autóra
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Pénzügyi fogalomtár - pénzügyi fogalmak magyarázata

 

Banki papírok

Bank által kibocsátott betéti okiratok, köznyelvben banki értékpapírnak mondják őket, holott nem valódi értékpapírok.

részletesen »

Bankjegyfedezet

Valamilyen értékkel rendelkező vagyontárgy, vagyoni értékű jog, amely a bankjegy értékét szavatolja, garantálja. Enélkül csak a kibocsátó iránti bizalom jelentené a garanciát, amely azonban a történelemben számos esetben nem teljesült. Így természetesen az adott bankjegyet sem akarták a fizetésknél elfogadni. Több típusa létezik: tiszta arany-, értékpapír-, érc-, illetve különböző vegyes fedezetek.

részletesen »

bankköltség

A Bank által a számla kezelésével kapcsolatosan, valamint a számlatulajdonos Megbízásainak teljesítése után felszámolt díj, jutalék, költség együttes elnevezése

részletesen »

Bankközi piac

Az a piac, amelyen a bankok felesleges hazai és devizatartalékaikat kihelyezik rövid lejáratra. Példa: a londoni bankközi piacon fontban felvehető rövidlejáratú hitel irányadó kamatlába a font-LIBOR.

részletesen »

Bankközi tranzakció (interbank transaction)

Olyan fizetési megbízás, mely egy bank pénzforgalmi számlájának megterhelését és egy másik bank számlájának jóváírását kezdeményezi valamely elszámolási rendszer közvetítésével.

részletesen »

Bankközi zsírórendszer

A bankok közti fizetési forgalmat lebonyolító elszámolási rendszer. Magyarországon a zsírórendszert a GIRO Rt. működteti, amelynek közvetve vagy közvetlenül minden bank tagja.

részletesen »

Bankostrom

Valamely bank megrendült helyzetének következtében kialakuló öngerjesztő folyamat, aminek során a bank betétesei egyszerre igyekeznek kivonni elhelyezett betéteiket, „megostromolják” a bankot, amely külső segítség nélkül képtelen az ostrom kivédésére, a betétek visszafizetésére. Mivel a bankostrom öngerjesztő folyamat, rosszindulatú pletykára alapozva egy egészséges bank ellen is megindulhat.

részletesen »

BAR

A BAR az olyan adósok nyilvántartása, akik valamely hitelintézetnél elmulasztották a törlesztést. A BAR vállalkozói rendszere mintegy 150 000 vállalkozás több mint 800 000 szerződését tartalmazza, míg a lakossági rendszer több mint 180 000 természetes személy 300 000 mulasztását, visszaélését taglalja. Aki többet akar megtudni a rendszerről az keresse fel a www.bisz.hu oldalt.

részletesen »

Bárlista

Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer, új neve Központi Hitelinformációs Rendszer. A bankok nemfizető ügyfelei a minimálbért meghaladó tartozás esetén kerülnek fel a listára, amelyet kölcsönfolyósítás előtt a bankok rendszerint leellenőriznek.

részletesen »

Bartel

Nem valutával, hanem áruval történő fizetés.

részletesen »