bankihitel.hu logó Gyorshitel saját autóra
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Pénzügyi fogalomtár - pénzügyi fogalmak magyarázata

 

Transzferábilis (valuta)

A multilaterális elszámolások valutája, amely csak az egymással szerződéses kapcsolatban (pl. KGST) álló államok körében, ezek valutáira váltható át.

részletesen »

Transzferszámla

Elszámolási számla, amelyen adott ügyfél vételi és eladási tranzakcióit lebonyolítja az értékpapírkereskedő.

részletesen »

Treasury

A bank központi forráselosztó egysége. Feladata a bank belső - forrásgyűjtő és kihelyező - egységei közötti közvetítés, valamint a bank likviditási, kamatlábkockázati pozíciójának kezelése, rendszerint bankközi pénz és devizapiaci és derivatív-piaci ügyletek révén.

részletesen »

Treasury ügyletek

Saját számlás devizaügyletek és kamatügyletek gyűjtőfogalma – ide értve ezek bármelyikének és/vagy összességének származékos változatait is.

részletesen »

Türelmi idő

Azon, az elszámolási ciklust követő időtartam (15 naptári nap, amelynek végéig a számlatulajdonos a számlakivonaton feltüntetett tartozást, de legalább a minimumtörlesztő részletet, kamatfelszámítás nélkül kiegyenlítheti.

részletesen »

Utalvány

Pénz átutalására szolgáló nyomtatvány.

részletesen »

utazási csekk

Különböző csekktársaságok és bankok által kibocsátott fix címletű, azonnali készpénzfizetésre felhasználható csekk.

részletesen »

Ügyféllimit

Bank és ügyfele vonatkozásában az az összeg (limit), amelyet a bank - figyelembe véve ügyfele gazdálkodásának tényezőit - maximálisan hitelezni hajlandó.

részletesen »

Ügynök

A biztosító megbízottjaként tevékenykedő biztosításközvetítő. A biztosítóval létesített munkaviszony vagy megbízási szerződés alapján dolgozik. Csak az ajánlat, illetőleg a biztosítási díj átvételére jogosult, a szerződés megkötésére azonban nem! Megbízotti minőségben való károkozásáért a biztosító felelős

részletesen »

Vagyonmérleg

A gazdálkodó szervezet vagyonát mutatja be annak megjelenési formája (Eszközök) és eredete szerint (Források). Az eszközök és források összege mindig megegyezik.

részletesen »