bankihitel.hu logó Lakáscél
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Pénzügyi fogalomtár - pénzügyi fogalmak magyarázata

 

Számlakonverziós árfolyam

Az a vételi árfolyam, amelyen a követelés értékét jóváírják az adott számlán, illetve az az eladási árfolyam, amelyen a tartozás értékével megterhelik a számlát.

részletesen »

Számlamigráció

Folyószámlaszerződés felbontása és másik pénzintézetnél való új számlanyitás.

részletesen »

Számlarend

A bank által használt főkönyvi számlák szöveges magyarázata, amely azt tartalmazza, hogy melyik számlaszámra milyen gazdasági eseményt kell könyvelnie a banknak.

részletesen »

Számlaszám

(Pénzforgalmi jelzőszám, más néven Giro számlaszám) – elsődleges azonosító a belföldi pénzforgalomban, 24 (3x8) vagy 16 (2x8) karakter, ahol az első 8 karakter a pénzintézet, a fennmaradó rész pedig a számla azonosítására szolgál.

részletesen »

Számlatükör

A használt főkönyvi számlák számainak és elnevezéseinek összessége, rendszere. A vállalkozás vezetése alakítja ki saját elképzelései szerint, specifikusan az adott vállalatra vonatkozóan, de a számviteli törvény is megfogalmaz bizonyos - kötelező - előírásokat.

részletesen »

Számszakilag helyes

A számítások helyességére vonatkozó megállapítás, bizonyos helyzetekben azonban negatív jelentéssel is bírhat, mivel a tartalomra vonatkozóan nem ad információt. Erre példa, amikor a számítások helyessége ellenére rossz következtetéseket vonunk le.

részletesen »

Számvitel

Rögzíti a gazdálkodó szervezetet érintő eseményeket, előre rögzített szempontok szerint feldolgozza azokat, lehetővé téve a vezetők számára a jövőre vonatkozó döntések meghozatalát.

részletesen »

Szavatolótőke

A saját tőke korrigálásával számított tőkeérték, amely megmutatja, hogy egy esetleges csőd vagy felszámolás esetén mekkora vagyon áll rendelkezésre a kötelezettségek kielégítésére.

részletesen »

Szolgáltatás hitelezése.

Akkor beszélünk szolgáltatás hitelezéséről, ha a teljes ellenértéket a szolgáltató csak bizonyos idő múlva kapja meg a szolgáltatásért.

részletesen »

Szolvencia

Fizetőképesség, vagyis az a képesség, hogy adott szervezet, társaság eleget tud-e tenni adott időpontban fennálló fizetési kötelezettségeinek.

részletesen »