bankihitel.hu logó Gyorshitel saját autóra
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Pénzügyi fogalomtár - pénzügyi fogalmak magyarázata

 

OTC-piac („over the counter”-piac)

Másodlagos (tőzsdén kívüli vagy származtatott) értékpapírpiac. Jelentősége az USA-ban kiemelkedő, de Európában is dinamikusan fejlődik. Kevésbé szabályozott a működése, mint a tőzsdének, a kibocsátókról sem áll rendelkezésre minden információ, ezért az itt forgalmazott értékpapírok kevésbé likvidek.

részletesen »

Outplacement

Módszer a létszámleépíteseket kísérő konfliktusok kezelésére. Célja a szélnek eresztett dolgozók helyzetének konszolidálása, elhelyezkedési esélyeinek javítása.

részletesen »

Outsourcing

Szó szerint kiszervezés. Vállalkozások esetében bizonyos tevékenységek leválasztása a fő tevékenységről, és külső cégek általi ellátása. A kiszervezés történhet úgy, hogy maguk a dolgozók, tulajdonosok alapítanak új céget, illetve úgy is, hogy a tevékenységgel foglalkozó, már a piacon jelenlévő cégre bízzák a feladat ellátását.

részletesen »

óvadék

Óvadékként értékpapír, forint és valuta készpénz valamint közraktárjegy fogadható el. Devizaóvadékként a Bank által jegyzett bármely deviza elfogadható. Az adós nem fizetése esetén a Bank közvetlenül, végrehajtás nélkül jogosult követelését a nála elhelyezett óvadékból kielégíteni.

részletesen »

Önrész

Ha valaki valamilyen beruházást (legyen az akár egy lakásvásárlás) akar megvalósítani, de ezt csak hitellel tudja megtenni, akkor a hitelt nyújtó szervezet megkövetelheti, hogy a hitelkérő már rendelkezzen valamilyen forrással (például a vételár egy bizonyos részével), amelyet a hitel csak kiegészít. Ezt a sajátforrás-hányadot nevezik önrésznek. Ennek biztosításával a hitelfelvevő egyrészt kifejezi beruházási szándéka komolyságát, másrészt ő is részt vállal a projekt kockázatából.

részletesen »

Pari-árfolyam

Paritás (árfolyam) szerinti árfolyam. Értékpapírok esetén ugyanis a névérték és az árfolyam szerinti érték gyakran különbözik. Ha az árfolyamérték kisebb, mint a névérték, akkor paritáson alul, ha nagyobb, akkor paritáson felül áll az árfolyam.

részletesen »

Paritás

Elméleti érték, amelyet hosszas elemzés után állapíthatunk meg, s amely arra utal, hogy - legalábbis elméletileg - milyen szinten kellene elhelyezkednie a "reális árfolyamnak". A mindenkori árfolyam azonban ettől eltérhet, sőt az esetek döntő többségében el is tér. A devizaárfolyam ugyanis egy piaci érték, amely magában foglalja a mindenkori keresleti-kínálati elemeket is.

részletesen »

Passzíva

A vagyonmérleg forrás oldalán szereplő mérlegtételek (saját tőke, rövid- és hosszú lejáratú kötelezettségek, ezek részei, céltartalékok).

részletesen »

Pénz hitelezése.

Pénzt leggyakrabban a bankok hiteleznek, magánszemélyeknek vagy cégeknek. A pénz felhasználásának módját a hitelező ellenőrizheti, kikötheti (például csak lakásvásárlásra használható fel).

részletesen »

Pénzforgalmi betétkönyv

Nem kamatozó betétkönyv az Ügyfél készpénzforgalmának lebonyolítására. Az Ügyfelek készpénzt vehetnek fel/fizethetnek be a betétkönyv terhére/javára a postahivatalokban. Megfelelő fedezet biztosítása bankszámlájáról kifizetési utalvánnyal feltölthető. A betétkönyvet a Bank nyitja meg és a PEK-en keresztül továbbítja a postahivatalnak. A készpénzáramlást a Posta regisztrálja.

részletesen »