bankihitel.hu logó Lakáscél
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Pénzügyi fogalomtár - pénzügyi fogalmak magyarázata

 

Multilaterális

Többoldalú (például kereskedelmi kapcsolat).

részletesen »

Műbizonylat

A termékek megfelelő minőségét bizonyító dokumentum, amelyet a gyártó köteles kiállítani. A minőségbiztosítási rendszereknél fontos, mert az előállított termékek minősége csak azáltal garantálható, hogy a felhasznált anyagok minősége is megállapítható.

részletesen »

Működési kockázat (operational risk)

Annak kockázata, hogy az információs rendszerek hibája, emberi hiba, szándékos károkozás, vagy valamilyen elemi kár miatt a rendszer nem, vagy nem az elvárt módon működik, és ez hitel- és likviditási kockázat felmerüléséhez vezethet.

részletesen »

Működőtőke

A működőtőke valamely vállalkozás (amely a termelésben és a szolgáltatásban egyaránt tevékenykedhet) működtetését végzi, s ha kell a zöldmezős alapítást is vállalja. De ha már működő vállalkozásba száll be, akkor sem passzív (mint a pénzügyi befektetők), hanem aktív (szakmai befektető). A működőtőke befektetője tehát nemcsak a tőkéjét adja egy vállalkozáshoz, hanem a szakértelmét, a paicismeretét, a kapcsolatait stb.

részletesen »

Nagy értékű fizetések

Rendszerint nagy összegű fizetések, melyek főként bankok és/vagy pénzügyi piaci szereplők között történnek, teljesítésük általában sürgős és időhöz kötött.

részletesen »

Nemzetközi tartalékok

Adott ország devizatartalékai.

részletesen »

Nettó

Levonások utáni, tisztán számított ár vagy érték, esetleg súly.

részletesen »

Nettó elszámolás (netting)

A nettósítás a klíringtagok megállapodása arról, hogy az egymással szemben fennálló tartozásaikat és követeléseiket egyetlen tartozássá vagy követeléssé alakítják úgy, hogy a tartozásaik összegét csökkentik a követelések összegével.

részletesen »

Névérték

Részvénynél a jegyzett tőkéből való részesedés, kötvénynél pedig a tartozás mértéke. A névérték az értékpapíron feltüntetett érték.

részletesen »

Nonprofit

Nem profit orientált. Nonprofit szervezet az, amelynek elsődleges célja nem a profit termelése, hanem valamilyen társadalmi szükséglet kielégítése.

részletesen »