bankihitel.hu logó Gyorshitel saját autóra
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Pénzügyi fogalomtár - pénzügyi fogalmak magyarázata

 

Mérlegfőösszeg

A vagyonmérleg összesen sora. A vagyonmérleg a gazdálkodó szervezet vagyonát mutatja be annak megjelenési formája (Eszköz oldal) és származása szerint (Forrás oldal). Mivel ugyanannak a vagyonnak az eltérő szempontú bemutatásáról van szó, az Eszközök és Források mindig megegyeznek. (HP)

részletesen »

mérlegmenedzsment

A mérleg eszköz- és forrásoldala optimális összetételének és egyensúlyi helyzetének megteremtésére irányuló banki tevékenység. A mérlegmenedzsment célja a nyereség optimalizálása a célul kitűzött kockázati szinten, a bank likviditásának és fizetőképességének megőrzése mellett.

részletesen »

MNB alapkamat

Az MNB által hivatalosan meghirdetett kamatláb, ami hatással van a kereskedelmi bankok kamat alakítására, valamint a bankok egymás között alkalmazott kamatának (BUBOR) alakulására is.

részletesen »

Monetáris

A gazdaságban lévő pénz mennyiségével, a kamatlábbal, valuta árfolyamával kapcsolatos jelző. A monetáris politika végrehajtása a Jegybank feladata.

részletesen »

Monetáris bázis

A monetáris bázis több tényezőből tevődik össze. Ezek: bankjegy- és érmeállomány, a bankoknak a Magyar Nemzeti Banknál elhelyezett tartalékai, valamint az egynapos betétek. A monetáris bázist M0-val jelölik.

részletesen »

Money market

Money market= pénzpiac. A monetáris szektor (monetáris hatóság, hitelintézetek) szereplőinek és a nagyvállalatok treasury-jeinek részvételével működő virtuális piac, ahol az átmenetileg fölösleges likviditások cserélnek gazdát.

részletesen »

Monitoring

Időszakonként ismétlődő ellenőrzés.

részletesen »

MTS

Európa legnagyobb értékpapírkereskedési rendszere. Az 1. szintjén legalább 5 milliárd euró névértékben kibocsátott(csak és kizárólag euróban denominált) államkötvényekkel lehet kereskedni. A további (nemzeti) szinteken is jellemzően államkötvény- és kincstárjegy-kereskedés folyik.

részletesen »

Multidiszciplináris

Több tudományterületet érintő, több tudományterületre támaszkodó.

részletesen »