bankihitel.hu logó Gyorshitel saját autóra
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Pénzügyi fogalomtár - pénzügyi fogalmak magyarázata

 

Junktimálás

Kontingenslistából a könnyen beszerezhető, nehezen eladható, illetve a nehezen beszerezhető, könnyen eladható áruk megállapítása. Ezen alapult a KGST.

részletesen »

K&H bankkártya

Készpénz-helyettesítő fizetési eszköz. 86 x 54 mm. nagyságú műanyag lap, mely jelenti mindazon nemzetközi és belföldi kibocsátású készpénz-helyettesítő fizetőeszközt, mely termékek és/vagy szolgáltatások ellenértékének kiegyenlítésére, valamint készpénz felvételére szolgál az elfogadásra kijelölt helyeken. A nemzetközi kártyaszervezetek logojával ellátott kártyák tartalmazzák a kártyaszervezet által előírt minimális kellékeket.

részletesen »

Kamat

A kamat a pénz ára, amelyet a pénz használója azért fizet, mert a pénzt a tulajdonos helyett ő hasznosítja.

részletesen »

Kamatfelár

Az alapkamaton felül, adósminősítéstől függően fizetendő többletkamat (kockázatosabb adós magasabb kamatot fizet).

részletesen »

Kamatláb

A kamat összege és a kölcsönzött pénzösszeg közötti százalékban kifejezett arány, amelyet a meghatározott időszakra - rendszerint egy évre - fizetendő kamat összegével fejeznek ki. A kamatláb tehát azt mutatja, hogy időszakonként a kölcsönösszeg hány százalékát kitevő kamat fizetendő.

részletesen »

kamatlábkockázat

A kamatláb változásából fakadó kockázat. A változó kamatlábú hitelek esetén merül fel.

részletesen »

Kamatmarzs

A betéti kamatok és a hitelkamatok különbsége.

részletesen »

Kartel

Vállalatok összehangolt magatartása, amely a gazdasági verseny akadályozását, korlátozását vagy torzítását célozza, vagy szándéktól függetlenül ilyen hatást fejt ki. Nem tekinthető kartelmegállapodásnak, amennyiben egymástól nem független vállalkozások (például anya- és leányvállalat) alakítják hasonlóan piaci magatartásukat. A törvényellenes megállapodásoknak előfeltétele, hogy a piactorzító hatás jelentős legyen (ezt jellemzően a szereplők piaci részesedése alapján mérik).

részletesen »

Kaució

Az az írásban rögzített és ténylegesen átadott összeg, amely a szerződés felróható megsemmisülése esetén elveszik vagy kétszeresen jár vissza. Adásvételi szerződések esetén a vevő elveszíti az átadott kauciót, amennyiben a teljes vételár kifizetése előtt eláll az üzletkötéstől. Ha az eladó áll el a szerződéstől, a kaució kétszeresét kell kifizetnie a vevőnek. Lényeges, hogy a pénz átvételéről szóló nyiltakozaton a „kaució” és ne az „előleg” szó szerepeljen, mivel ez utóbbira nem vonatkoznak a Polgári Törvénykönyv fenti előírásai.

részletesen »

Kereskedőház

Meghatározott termékekkel folytatott kereskedelmi tevékenység jogilag nem definiált formája. Az alapítási kérelmet a Cégbíróságnak kell benyújtani, nincs kötelező tartalmi elemhez kötve.

részletesen »