bankihitel.hu logó Gyorshitel saját autóra
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Pénzügyi fogalomtár - pénzügyi fogalmak magyarázata

 

Hitelügylet szereplői

A hitel felvevője sokszor nem egyetlen adós, hanem több cég vagy személy. őket együttesen kötelezetteknek nevezzük. Kötelezettek típusai: adós -- övé a tartozás elsődlegesen adóstárs -- a hitelfelvevő társa, leggyakrabban házastársa vagy családtagja, aki ugyanúgy felel a hitel visszafizetéséért, mint az adós kezes -- ha az adósok nem fizetnek, a hitelező tőlük is követelheti a tartozás megfizetését dologi adós -- olyan típusú kezes, aki nem felel az egész tartozásért, csak a tulajdonában lévő vagyontárgy vagy vagyontárgyak (az általa felajánlott fedezet) erejéig

részletesen »

Hozamgarancia

A bank által garantált minimum hozam.

részletesen »

igénybevételi ütemterv

A hitelszerződésben meghatározott folyósítási ütemterv, mely meghatározza, hogy a hitelszerződésben foglalt feltételek teljesülése esetén mely napon kerül sor a kölcsön összegének jóváírására az Ügyfél folyószámláján vagy az általa megjelölt számlán.

részletesen »

Ingatlanhitel

Ingatlan vásárlására, felújításra stb. felhasználható hitel.

részletesen »

Inkasszó

Az üzletben résztvevő partnerek közül - bankján keresztül - az által a fél által kezdeményezett fizetési mód, aki jogosult az adott összegre (pl. közüzem).

részletesen »

Jegybank

Központi bank, a bankok bankja, Magyarországon a Magyar Nemzeti Bank (MNB), ami devizahatóságként is funkcionál.

részletesen »

Jelzáloghitel

Olyan hitel, amelynek fedezetét az adós által felajánlott valamilyen jelzálogtárgy jelenti (hangsúlyozni kell, hogy jelzálog alapítása történik).

részletesen »

Jogi kockázat (legal risk)

A rendszer jogi megalapozottságának hiányosságaiból következő veszteség veszélye. Előállhat annak következményeként, hogy a rendszer működését megalapozó jogszabályokat és szerződéseket nem az előzetesen elvárt módon értelmezik, de akkor is fennáll, ha a rendszer működése szempontjából releváns jog nincs tekintettel a fizetési rendszer működésének sajátosságaira.

részletesen »

Jövedéki adó

Az alkohol, benzin és dohánytermékek fogyasztásához kapcsolódó adó.

részletesen »

Jövedelemrugalmasság

Megmutatja, hogy a jövedelem egy százalékos változása esetén mennyivel változik valamely termék iránti kereslet.

részletesen »