bankihitel.hu logó Gyorshitel saját autóra
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Pénzügyi fogalomtár - pénzügyi fogalmak magyarázata

 

Alaptőke

Részvénytársaság jegyzett tőkéje.

részletesen »

Alapvető mutató módszere (BIA)

A hitelintézetek tőkeszabályozásáról szóló II. bázeli egyezménynek a működési kockázatok mérésére kidolgozott módszere. A bruttó működési eredményt egy állandó számmal szorozva határozza meg a hitelintézettől elvárt tőkét. Ez a túlzott hitelnyújtást hivatott megelőzni, amely a teljes pénzügyi szektorba vetett bizalmat alááshatja.

részletesen »

Alapvető tőke

A járulékos tőkével együttesen alkotja a szavatoló tőkét. Az alapvető tőkeelemek a következők: jegyzett tőke, jegyzett de be nem fizetett tőke, tőketartalék, eredménytartalék, mérleg szerinti eredmény, visszavásárolt saját részvény, általános tartalék, immateriális javak.

részletesen »

Államadósság

Az államháztartás egyes alrendszereinek összesített (forint és deviza) adóssága.

részletesen »

Államháztartás

Az államháztartás a központi kormányzat, az elkülönített állami pénzalapok, a helyi önkormányzatok és a társadalombiztosítás állami feladatot ellátó és finanszírozó gazdálkodásának rendszere.” Államháztartási Törvény

részletesen »

Államháztartási hiány

A központi költségvetés, az elkülönített állami alapok és az egyes alrendszerek (egészségbiztosítási alap, nyugdíjbiztosítási alap) együttes hiánya.

részletesen »

Állampapír

z állam által kibocsátott kötvény, amely a költségvetés hiányának finanszírozását szolgálja. Lehet fix és változó kamatozású, kibocsátása történhet saját, illetve idegen valutában. A teljes állampapír-állomány természetesen a teljes államadóssághoz kapcsolódik.

részletesen »

Allianz

Szó szerint szövetséget jelent, egyébiránt pedig a világ egyik vezető biztosítási csoportjának, az Allianz AG-nak a neve. A csoport a világ számos országában, így Magyarországon is jelen van. Itteni leányvállalata a legnagyobb hazai biztosító, az Allianz Hungária Biztosító Zrt. illetve az Allianz Bank.

részletesen »

Állóeszköz

Befektetett eszközök a vagyonmérleg eszköz oldalán, amelyek 1 éven túl szolgálják a vállalkozás működését.

részletesen »

Allokáció

Az állam egyik funkciója, amelynek keretében a társadalmi szükségletek kielégítésére állít elő javakat és nyújt szolgáltatásokat. Az állami bevatkozás oka az, hogy bizonyos szükségletek kielégítéséről a piac nem gondoskodik, így az államnak kell magára vállalnia. Az állam allokációs tevékenysége befolyásolja a nemzetgazdaság teljesítményét.

részletesen »