bankihitel.hu logó Lakáscél
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Pénzügyi fogalomtár - pénzügyi fogalmak magyarázata

 

Diners

A világon elterjedt nemzetközi terheléses fizetési kártya.

részletesen »

Diszkont értékpapír

Hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, amelyet névérték alatt bocsátanak ki. Lejáratkor a névértéket fizetik meg a tulajdonosnak, így a realizált hozam a névérték és a kibocsátási érték különbözete.

részletesen »

Diszkont kamatláb

Az a kamatláb, amellyel a különböző időpontban esedékes pénzeket egy általunk választott (jelen vagy jövőbeni) időpontra számítjuk át. Erre azért van szükség, mert a különböző időpontban esedékes pénzösszegek jelen-, illetve jövőértéke különbözik.

részletesen »

Diszkont kincstárjegy

Egy éven belüli lejáratú, névérték alatt kibocsátott államkötvény, amelyért lejáratkor a névértéket fizeti ki a kibocsátó.

részletesen »

Diverzifikáció

Kockázatcsökkentésre irényuló magatartás, amely különböző típusú, lejáratú, kockázatú, hozamú, devizájú, stb. befektetési lehetőségek kombinálásával jön létre.

részletesen »

Dollár-forint fixing

A két valuta egymással szembeni záróárfolyama. A záróárfolyam lehet a tőzsdei kereskedés végén érvényes árfolyam, illetve (főként határidős ügyletek elszámolásánál) napközbeni választott időpontra szóló, az MNB által rögzített árfolyam is.

részletesen »

Duration Gap

A bank eszközeinek és forrásainak átlagos futamideje (duration) közötti különbség. Rendszerint az eszközök jóval hosszabb lejáratúak, mint a források, így a bank eszközei érzékenyebbek a kamatváltozásra, mint a források, s ez nagy fluktuációt okozhat a bank saját tőkéjének értékében. Mindezek következtében a duration gap a kamatlábkockázat legfontosabb mutatója.

részletesen »

DVP (delivery versus payment) mechanizmus

Az értékpapír ügyletek pénz- és értékpapír-oldali teljesítését összehangoló mechanizmus. Az értékpapír-oldali teljesítés akkor és csak akkor történhet meg, ha a pénzoldal teljesítése is megtörtént.

részletesen »

EBKM

Valamely betét tényleges éves hozamát jelző mutató, amelyet minden bank köteles azonos elvek szerint kiszámítani. E mutató segítségével összevethetők az egyes bankok által kínált betétek tényleges éves hozamai.

részletesen »

ECU (European Currency Unit)

Egységes Európai Pénz. Az Európai Közösség országai 1979-ben vezették be azzal a céllal, hogy egymás közötti elszámolásaikban ne egy külső ország valutáját (elsősorban az amerikai dollár-t) használják. Az ECU utódának tekinthető az euró.

részletesen »