bankihitel.hu logó Lakáscél
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Pénzügyi fogalomtár - pénzügyi fogalmak magyarázata

 

Deviza külföldi

A devizajogszabályok szerint külföldinek minősülő ügyfél.

részletesen »

Devizabelföldi

Az a természetes személy, akinek az illetékes magyar hatóság által kiadott érvényes személyazonosító igazolványa (személyi igazolványa), a tizennégy éven aluliak esetében pedig a személyi azonosítóról kiadott hatósági igazolványa van, illetve azokkal rendelkezhet (a továbbiakban együtt: személyazonosító igazolvány). Ide tartozik továbbá a vállalkozás és a szervezet, ha a székhelye belföldön van, a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepe, a külföldi állampolgár önálló magyarországi vállalkozása (egyéni vállalkozó - ideértve az egyéni céget is - és az önfoglalkoztató). Forrás: 2001. évi XCIII. Tv. 2. §.

részletesen »

devizacsekk

Nem szabványosított formájú, készpénzt helyettesítő fizetési eszköz, szigorú alakisághoz kötött értékpapír.

részletesen »

Devizakártya

Csak külföldön használható deviza alapú kártya.

részletesen »

Devizakockázat

A bank nyitott devizapozícióiból eredő kockázata, melynek forrása a devizaárfolyam volatilitása.

részletesen »

Devizakülföldi

Természetes személy, ha nincs az illetékes magyar hatóság által kiadott, érvényes személyazonosító igazolványa, és azzal nem is rendelkezhet; vállalkozás - jogi formájától függetlenül -, ha székhelye külföldön van; devizabelföldi vállalkozás és szervezet külföldön működő fióktelepe; devizakülföldi belföldön lévő képviselete; vámszabadterületi társaság; külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepe, ha a fióktelepet vámszabadterületen létesítették, illetve ott működik; a társasági adóról és az osztalékadóról szóló többször módosított 1996. évi LXXXI. törvény 4. §-ának 28. pontja alá tartozó társaság (2001. évi XCIII. Tv. 2. §).

részletesen »

devizaügyletek

Az azonnali-, ill. határidős deviza adásvételek, devizacsere ügyletek és az opciós devizaügyletek gyűjtőfogalma – ide értve ezek bármelyikének és/vagy összességének származékos változatait is.

részletesen »

Dezinfláció

Az infláció csökkenése.

részletesen »

Dezintermediáció

Az a folyamat, amelynek során a pénzügyi szektor szereplői egyre több üzletet kötnek a bankok megkerülésével. A dezintermediáció fő terepe a tőkepiac, amely az értékpapírosítás segítségével lehetővé teszi a hagyományos tőkepiaci közvetítők kikerülését a hitel- és egyéb tranzakciókban.

részletesen »

diákhitel

A felsőfokú tanulmányok megkönnyítésére létrejött Diákhitel-konstrukció az egyetemi- főiskolai évek alatt igényelhető, könnyű, egyszerű megoldás, mellyel a hiteligénylő a jövőbeni fizetésének egy kis részét hasznosan fektetheti be a jelenben.

részletesen »