bankihitel.hu logó Gyorshitel saját autóra
Hitelkalkulátor
Hitelkalkulátor
Gyorshitel ügyintézés
Autóhitelek szerződéskötési díj nélkül
Fiókkereső

Pénzügyi fogalomtár - pénzügyi fogalmak magyarázata

 

Cliquet opció

Összetett, „előre megvásárolt” ATM (at-the-money) opciók sorozatából álló középtávú, passzív befektetési konstrukció, amely minden elszámolási időszak végén átárazódik: a kötési árfolyam (strike price) a mindenkori prompt ár lesz. Ezzel megnő a végső kifizetés esélye, hiszen nem az számít, hogy egy többéves periódus végén a piac az általunk vártnál jobb/rosszabb helyzetben van-e, hanem az, hogy menet közben legalább egyszer eltaláltuk-e a mozgását. Ha igen, az opció fizet. Vegyünk példának egy hároméves Cliquet call (vételi) opciót BUX-ra, 10000 pontos induló kötési árfolyammal. Amennyiben az első év végén a BUX 11000 ponton zár, az 10%-os kifizetést jelent az opció vásárlója számára. Ha a második évben a BUX 9900 pontra esik vissza, kifizetés nincs, az új kötési árfolyam pedig 9900. Ugyanez a periódus lefedhető három, évente megvásárolandó ATM opcióval is, a nagy különbség, hogy a Cliquet-nek előre ismert az ára. Ebben az esetben akkor érdemes Cliquet-t venni, ha a piac volatilitásának növekedésére számítunk. Mivel újabb és újabb esélyt ad a végső kifizetésre, a hagyományos középtávú opcióknál a Cliquet jóval kevésbé kockázatos, ezért drágább is azoknál.

részletesen »

Corporate banking

Bankok esetében a vállalati üzletág elnevezése (szemben a retail bankinggel, amely a lakossági üzletág angol neve). Ide értendő a vállalatoknak történő hitelnyújtás, bizonyos tanácsadási funkciók, számlavezetés stb.

részletesen »

Corporate Finance

Teljes körű vállalati pénzügyi szolgáltatás.

részletesen »

Credit memo

A kereskedő által kiállított dokumentum, amelyben a vevő részére történő visszafizetésről tájékoztatja. Előzménye az, hogy a vevő az előzőleg átvett áru egy részét vagy egészét visszaküldte.

részletesen »

csekk

Olyan, a törvényi előírásoknak megfelelő formában kibocsátott értékpapír, melyben a csekk kibocsátója utasítja bankját, hogy a csekkben megjelölt összeget számlaköveteléséből fizesse ki a csekk kedvezményezettjének.

részletesen »

Csoportos beszedés

Olyan beszedési megbízás, mely során a Számlatulajdonos (jogosult) megbízza a Bankot, hogy az azonos jogcímen kötegelve benyújtott beszedési megbízások alapján a Bank a számlája javára és a kötelezettek bankszámláinak a terhére meghatározott összeget szedjen be. Kizárólag forintban lehetséges.

részletesen »

Daytrade

Tőzsdézés kicsiben, kis haszonnal, napon belüli határidős pozíció vételét és eladását jelentő ügylet, azonos értékpapírokra vonatkozóan.

részletesen »

De facto konvertibilitás

Valamely ország valutájának tényleges, de még jogilag nem szabályozott átválthatósága.

részletesen »

De jure konvertibilitás

Valamely ország valutájának jogilag biztosított, szabad átválthatósága.

részletesen »

Defláció

Olyan pénzhiány, amely az általános árszínvonal csökkenését és ezen keresztül a kibocsátás visszaesését idézi elő.

részletesen »