Banki Hitel Blog

pénzügyek, hitelek közérthetően

Vége lehet a forintválságnak?

május8

Négy hónapos csúcsot állított fel május 7-én a forint, mivel az euró ára 277,7-re csökkent. A Budapesti Értéktőzsde átlépte a 14 000 pontos határt, ahol utoljára 2008 novemberében járt. Szakértők szerint a forint ereje tartós maradhat, a tőzsdén azonban, ahogy szerte a világban, hamarosan véget érhet a növekedés és süllyedésnek indulhatnak az árfolyamok.

Az euró árfolyama átlépte a kritikusnak tartott 280-as szintet, sőt a forint ott sem állt meg, hanem egészen 276,2-ig erősödött. Korábban 2009. január 20-án járt itt, ami nem kevesebbet jelent, hogy a forint ma közel négy hónapos csúcsot állított be. A svájci frank alapú hitelt felvevőknek szintén jó hír az erősödés, mivel a frank árfolyama 183 forint alá csökkent. A bankközi piacon egy amerikai dollár egész pontosan 208 forintba került.

A forintot már hetek óta támogatja a világszerte tapasztalható kockázatvállalási szándék növekedése, hiszen ma a többi régiós devizánál is erősödés volt tapasztalható, de ahhoz, hogy a forint a 280-as szinten átmenjen, egy országspecifikus adat segítette hozzá: reggel megjelent a márciusi külkereskedelmi statisztika, ami azt mutatta, hogy a magyar külkereskedelem folyó év márciusában sosem látott méretű, mintegy € 500m többletet produkált.

A piac, tegyük hozzá, hogy teljes joggal, azt érti ki a megjelent külkereskedelmi adatból, hogy eddig nem látott mértékű külsőegyensúly-javulás várható idén a magyar gazdaságban. A piaci reakció alapján eldőlni látszik az a kérdés, hogy a 2008 őszén kezdődött, majd idén év elején további lendületet vett forintválság hátterében vajon a roppant gyenge növekedési teljesítményünk (és annak eredményeképpen idei gazdasági visszaesésünk) húzódik-e meg, vagy inkább külső egyensúlyi problémáink vannak.

A világpiaci a hangulat elvileg bármikor megromolhat, a jövőben jöhet rossz magyarországi adat is, vagyis sajnos egyáltalán nem arról van szó, hogy innen már sohasem fog 290 forint közelébe emelkedni az euró, de bízzunk benne, hogy maradnak a jó eredmények. Annak viszont elég kicsi az esélye, hogy az árfolyam ismét hármassal kezdődjön.

Az év végéig még akár 270-275 környéki árfolyamot is láthatunk, és jövőre 260-270 Ft/euró közé is erősödhet a forint. Úgy legyen!

Nem fog megjelenni.

Website example

Hozzászólás: