Banki Hitel Blog

pénzügyek, hitelek közérthetően

Szigorodnak a hitelközvetítés feltételei

május10

A független hitelközvetítő irodák vagy magánszemélyek 2010. szeptember 30-éig űzhetik tevékenységüket a jelenlegi feltételek mellett, 2010. októbertől ez csak a pénzügyi felügyelet engedélyével lehetséges majd.

A 2009 decemberében módosított hitelintézeti törvénybe bekerültek a közvetítőkre vonatkozó új szabályok is. A pénzügyi szolgáltatások közvetítését (köznapi értelemben hitel, jelzáloghitel, gyorskölcsön gépjárműre és ingatlanra) az egy pénzügyi intézményhez kötődő függő közvetítők, valamint független közvetítők végezhetik. Ez utóbbiakhoz tartoznak az ügynökök és alkuszok. A független közvetítők szeptember 30. után már csak a PSZÁF (Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ) engedélye alapján tevékenykedhetnek. Az engedély megszerzése a PSZÁF által elfogadott vizsgához kötött.

A vizsgán való részvétel feltétele középfokú végzettség, s el kell végezni az ide vonatkozó hatósági képzést. A képzésről szóló pénzügyminiszteri rendelet ez év április 29-én jelent meg. Azaz kevés idő áll rendelkezésre a felkészüléshez. Ennek megfelelően valószínűleg kevesen tudják majd elvégezni augusztus végéig a tanfolyamot, és teszik le a vizsgát időben. Az engedélyezés ugyanis biztosan eltart legalább egy hónapig, így a szeptembert arra kellene szánni.

A vizsga egyebek mellett a pénzügyi piacok ismeretéből, általános jogi ismeretekből és a lakossági megtakarítási, és befektetési termékek jellemzőinek ismeretéből áll. Felmérések szerint kevés közvetítő rendelkezik szakirányú felsőfokú végzettséggel, a többiek számára ez az év áll rendelkezésre a szükséges bizonyítványok megszerzéséhez. A PSZÁF vezet listát az általuk elfogadott képzést és vizsgáztatást szolgáltató szervezetekről. Tájékozódni erről a PSZÁF weboldalán lehet.

Nem feltétel tehát a felsőfokú végzettség, ám aki szakirányú ismeretekkel rendelkezik, vélhetően könnyebben teszi le az előírt vizsgát. Remélhetőleg ez nem csak névleg lesz vizsga és ki lehet könnyedén játszani a rendszert, esetleg a megfelelés elérhető lesz mindenki számára. Mert akkor csak újabb bürokratikus lépcsőt sikerült bevezetni. A kitűzött célt, hogy a sarki fűszeres ne lehessen egyúttal hozzá nem értő hitelközvetítő is, nem érjük el. Holott a valódi célja ennek a szigorításnak ez lenne. Hogy valóban felkészült, kompetens szakemberek legyenek segítségünkre ha az élet úgy hozza hogy megszorultunk, vagy befektetni szeretnénk, s kölcsönhöz folyamodunk.

A fentiekből következik, hogy néhány hitelközvetítő iroda valószínűsíthetően be fog zárni – ha csak időlegesen is – 2010 októberében. Bár kérdéses, hogy jó magyar szokás szerint csak a szabályozás van meg, ennek ellenőrzésére már nem fordítunk energiát, s pénzt. Vagy hogy e gazdasági szegmensben mennyire szabálykövetőek annak szereplői. Hogy milyen szankció vár arra, aki a fenti határidő ellenére érvényes vizsga nélkül tovább folytatja hitelközvetítői vagy betétgyűjtési tevékenységét, még nem tudni.

Nem fog megjelenni.

Website example

Hozzászólás: