Banki Hitel Blog

pénzügyek, hitelek közérthetően

Szegénybank

július14

Néhány napja megkezdte működését a magyarországi Grameen – modellt alkalmazó szegénybank elnevezésű Kiútprogram. A tavalyi évben Felcsuti Péter, Ujlaky András és Polgár András alapításával létrejött Kiútprogram Közhasznú Nonprofit Zrt. végre elindult, s megkezdte pénzügyi szolgáltatását.

Az úgynevezett szegény bank kisebb összegű hitelekkel foglalkozik, mely épp elég arra, hogy a rendkívüli szegénység hatásait enyhítse. A hitelben részesülő emberek 5 fős csoportokban egymás tartozásaiért erkölcsileg felelnek. Hogy mennyire van helye az erkölcsnek az üzleti életben, ha a megélhetésről és a nyereségvágyról van szó, azt talán most ne firtassuk. Nyilvánvalóan kell, hogy helye legyen, de Magyarországon sajnos a „kell”, legtöbb esetben csak „kellene”. A csoporthoz való tartozás lényegi feltétele, hogy ne legyen se hitel, se köztartozásuk a benne lévő egyéneknek. Ha belegondolunk, sajnos ez jócskán csökkenti az érintettek körét több okból kifolyólag. Eleve kevés ilyen ember van, legalább nagy százalékban van olyan, akinek van valamilyen féle tartozása, akár rendezetlen, akár már folyamatában rendezés alatt álló. Másrészt aki mégis megfelel a feltételeknek, valószínűleg nem szorul rá igazán egy ilyen hitelre. Vagy azért, mert messze nem szegény, vagy azért mert szegény, de csak addig nyújtózkodik, ameddig a takarója ér. Van egy harmadik eset is, mégpedig, hogy nem vállal kockázatot. A felvett hitelt ugyanis fialtatni kell, hogy vissza tudjuk fizetni. Főleg a célzott szegényebb rétegekben. Ehhez legalább vállalkozói engedély szükséges, amit egy OKJ-s képzéshez kötnek. OKJ-s képzést viszont csak a 8 általános iskolát elvégzett emberek tehetnek, mely tovább szűkíti a potenciális kört.

Hogy pontosan mi lesz a szerepe a szegénybanknak hazánkban, azt még erős köd övezi. Remélhetőleg nem csak egy újabb pénzmosási lehetőség a nagy tálból falatozóknak.

Nem fog megjelenni.

Website example

Hozzászólás: